Champagne Deutz – La visite

Champagne Deutz

Langverwacht en al een keer uitgesteld in oktober 2020 door de lockdown omwille van corona in Frankrijk keken we nu echt wel heel erg uit naar ons bezoek op het domein van Champagne Deutz.

Op vrijdag 2Proef zaal Deutz 'bird' serre3 juli 2021 was het eindelijk zo ver. Het begin van een 3-daagse in de Champagnestreek en beginnen deden we met een knaller!

Om 15u werden we door dhr. Marc Mocata ontvangen op het domein. We werden onmiddellijk begeleid naar een ruimte binnen het kasteel (wat overigens helemaal origineel is gebleven sinds de oprichting in 1838. Hier werden we door de laatste afstammeling van de familie welkom geheten (dhr. Jean-Marc Lallier). Vooraleer we ons bezoek startten gaf ik de pralines die ik liet maken bij een Belgische chocolatier (gepersonaliseerd met het logo van Deutz dan nog). Zo’n bezoek vraagt om een kleine attentie, want hiertoe krijg je niet vaak de kans. Het domein is dan ook niet open voor het brede publiek. Ze ontvangen op jaarbasis zo’n 3.000 bezoekers, maar allen zijn ze op uitnodiging omwille van een samenwerking.

We werden door dhr. Mocata begeleidt door de verschillende ruimtes van het domein/kasteel. Vooraleer we naar buiten gingen, passeerden we de degustatie ruimte. Vroeger was het een serre voor vogels, en ze hebben dan ook de muurschilderingen zo intact mogelijk blijven houden, idyllisch om daar te degusteren.

Kelders DeutzEen kleine wandeling omhoog door de pittoreske tuin en het oversteken van de straat brachten ons in de productieruimtes. Wat uitleg over de oorsprong van de Champagne en hoe die gemaakt wordt. De productietechnieken zijn ook door de jaren heen al wat moderner geworden, techniek staat niet stil. Toegegeven het gezelschap die met ons mee was (Champagne leken) begrepen niet altijd wat er verteld werd, het was namelijk wel al een bezoek voor de beter onderlegde Champagne kenner.

Na het bezoek aan de productieruimtes (die ook na de Tweede wereldoorlog deels opnieuw werden opgebouwd) daalden we maar liefst 200 trappen naar beneden op een spiraaltrap. Vandaar dat er geen degustatie wordt gedaan voor het bezoek vertelde Mr. Mocata met een knipoog.

De kelders, tja, moeten we nog meer vertellen. Indrukwekkend is bijna nog een understatement. Miljoenen flessen, maar ook heel exclusieve flessen van jaren oud. We zochten allen naar een fles van ons geboortejaar. Aan het einde van het deel van de kelders dat we hadden doorkruist kwamen we bij een grote betonnen trap opgelicht met flessen Champagne waar een brandende kaars in stak die naar boven leidde. Tot onze verbazing opende de deur van een zaaltje in het kasteel. We waren terug op ons vertrekpunt gekomen.

Na het geleide bezoek mochten we nog genieten van een fijne babbel met Mr. Mocata en de bijpassende Champagnes in hun tuin.

Line-up tasting Champagne DeutzWe proefden:

 • Champagne Deutz Brut Classic
 • Champagne William Deutz 2008
 • Champagne Deutz Brut Rosé
 • Champagne Amour de Deutz 2010

Bij het buiten gaan kregen we nog een fles Brut Classic mee huiswaarts. Deze zal in ieder geval smaken, samen met onze herinneringen aan dit unieke bezoek!

PS. Wist je dat we de Brut Classic en Brut Rosé in onze shop hebben?!
Ga zeker eens kijken bij mousserende wijnen 😉

2 replies
 1. Ronald van der Aart
  Ronald van der Aart says:

  Hi, mooi verslag! Daarom willen vrijdag a.s. bij Deutz langsrijden, maar wellicht goed om vooraf te bellen en reserveren. Maar vind nergens contactgegevens om te mailen. Heb jij wellicht een mailadres? Alvast bedankt, Ronald

  Beantwoorden
  • Sara
   Sara says:

   Beste Ronald,
   Dank voor je bericht.
   Bezoeken bij dergelijke champagnehuizen moet je weken vooraf al vastleggen. Dit champagnehuis Deutz is enkel toegankelijk voor professionelen.
   Mochten jullie ooit aansluiten op een georganiseerd weekend door Taste by S dan zouden jullie dit kunnen bezoeken.
   Laat gerust weten als ik ergens mee kan helpen,
   Groeten,
   Sara

   Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *