Ruinart Sommelier Challenge 2022Mijn grote interesse in Champagne zorgde ervoor dat ik me heb ingeschreven voor de Ruinart Sommelier Challenge van 2022, afgelopen maandag 28/11/2022 in het kunstatelier van Sophie Cauvin in Sint-Genesius-Rode.

27 sommeliers waarvan verschillende sommeliers van de beste Belgische restaurants namen deel aan de Challenge, wat meteen indruk op me maakte.

We ondergingen een blinde proeverij van vier witte wijnen waarbij we moesten schrijven over hun kenmerken, druivensoort, streek en wijnmaker. Het belang van decanteren en karaferen, alsook de foodpairing was een belangrijk onderdeel van de test. De wijnen bleken vier heel uiteenlopende Chardonnays te zijn.

Daarna kregen we een Masterclass van de zeer gespecialiseerde oenologe Florence Boubée van Maison Ruinart over duurzaamheid bij het gebruik van kurken.

In afwachting van de resultaten genoten we van een walking dinner bereid door Chef Thijs Vervloet van Restaurant Colette-De Vijvers.

Hoewel ik deze uitdaging niet heb gewonnen, gefeliciteerd Elise De Waele van Brasserie Ruislé, heb ik wel kennis gemaakt met enkele topsommeliers, bijgeleerd over het maken en gebruiken van kurk in Champagne, en mezelf getraind om beter te worden in deze uitdagingen.

Bedankt Maison Ruinart voor deze kans!

ruinart-sommelier-challenge-2022

Chef Thijs Vervloet van Colette-De Vijvers

ruinart-sommelier-challenge-2022

Florence Boubée over kurkgebruik