Volle en aromatische witte wijnen

Does running out of Chardonnay count as cardio?

Oude Gronde Skalie Steen Reserve Chenin Blanc

Oude Gronde Skalie Steen Chenin Blanc

Type wijn Fris wit
Land Zuid-Afrika
Regio Voor-Paardeberg (Westkaap ZA)
Druivensoort(en) Chenin Blanc
Wijndomein Shaun Crombé
Verhaal van het wijndomein Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. RAM werd vernoemd naar zijn sterrenbeeld.
Productieproces Aangeplant op Schalie bodem
Rijping Korte houtlagering
Aromastructuur Je ontdekt aroma’s van appel en wat appelschil, bloesem citrus en steenvruchten.
Drinking window Op dronk, maar kan nog enkele jaren bewaard worden.
Foodpairing De wijn kan zo gedronken worden, maar kan ook bij  schaaldieren, varkensvlees en gevogelte, nootachtige en harde kazen.

Prijs: 8,95 euro

Domaine Berthet-Bondet La poirière Chardonnay

Domaine Berthet-Bondet La poirière Chardonnay

Type wijn Vol wit
Land Frankrijk
Regio Côtes du Jura
Druivensoort(en) Chardonnay
Wijndomein Berthet-Bondet
Verhaal van het wijndomein Opgericht in 1984, dochter Hélène nu aan het hoofd.
Productieproces Biologische wijngaarden
Rijping 18 maanden op Franse eiken vaten, die werden bijgevuld (ouillé)
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je fijne houttonen, hazelnoten en geroosterde amandelen samen met zijn citrustoetsen. Een mooie vergelijkbare Bourgondische cru.
Drinking window Op dronk, maar kan nog minstens 10 jaar bewaren.
Foodpairing Best te combineren met rijkere gevogelte en visgerechten.

Prijs: 27,95 euro

Domaine Berthet-Bondet Savagnier

Domaine Berthet-Bondet Savagnier

Type wijn Vol wit
Land Frankrijk
Regio Côtes du Jura
Druivensoort(en) Savagnin
Wijndomein Berthet-Bondet
Verhaal van het wijndomein Opgericht in 1984, dochter Hélène nu aan het hoofd.
Productieproces Biologische wijngaarden, handgeplukt, volledige persing van de oogst
Rijping 10 maanden op inox cuve
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je ananas, passievrucht en perzik. Een droge rijke intense wijn met een lange afdronk.
Drinking window Op dronk, maar kan nog 5 jaar bewaren.
Foodpairing Best te combineren met frissere visgerechten, zeevruchten, gevogelte  of gewoon als aperitief.

Prijs: 26,95 euro

Domaine Berthet-Bondet Acacia Savagnin

Type wijn Vol wit
Land Frankrijk
Regio Côtes du Jura
Druivensoort(en) Savagnin
Wijndomein Berthet-Bondet
Verhaal van het wijndomein Opgericht in 1984, dochter Hélène sinds 2018 aan het hoofd.  13ha groot.
Productieproces Biologische wijngaarden
Rijping 18 maand op acacia vaten (80%) en eiken vaten (20%) die werden bijgevuld
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je vooral exotische vruchten, gepaard met mineraliteit.
Drinking window Op dronk, maar kan nog 10 jaar bewaren.
Foodpairing Best te combineren met vollere visgerechten en gevogelte.

Prijs: 29,95 euro

Domaine Berthet-Bondet à Fleur de voile Savagnin

Domaine Berthet-Bondet Fleur de voile Savagnin

Type wijn Vol wit
Land Frankrijk
Regio Côtes du Jura
Druivensoort(en) Savagnin
Wijndomein Berthet-Bondet
Verhaal van het wijndomein Opgericht in 1984, dochter Hélène sinds 2018 aan het hoofd.  13ha groot.
Productieproces Oorspronkelijk bedoeld om Chateau-Chalon van te maken, maar na 9 maanden fermentatie onder flor onderbroken en gebotteld.
Rijping Onder flor
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je lichte oxidatieve tonen die je wat aan vin jaune doen denken.
Drinking window Op dronk, maar kan nog 10 jaar bewaren.
Foodpairing Best te combineren met gerookte vis, romig gevogelte, gekruide gerechten (curry) en kazen (Comté).

Prijs: 28,95 euro

Thistle & Weed Khakibos

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is deze terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

Khakibos is een nieuwkomer op de flanken van Simonsberg maar gedijt er goed. De blend bestaat uit 72% Verdelho, 26% Chenin Blanc en 2% Chardonnay.

Zoals alle wijnen van Thistle en Weed is er minimale interventie in de kelder. De wijn wordt gefermenteerd in oudere Franse eiken vaten en één jaar geouderd op gistmoer.

Je ontdekt aroma’s als frangipane, confituur, witte en gele perzik, jasmijn en wat kruiden. Kortom een wijn met een volle body en kruidigheid die heel wat foodpairing aan kan. Je kan de wijn plaatsen bij stevige visgerechten, slaatjes met fruit en wit vlees, geroosterde vis of papillot. Door zijn kruidigheid kan deze wijn ook wel wat gerechten met kaas aan.

Bewaren kan nog enkele jaren, maar de wijn is al op dronk.

Prijs: 19,95 euro

Thistle & weed Duwweltjie

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is dit terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

De wijngaard voor deze wijn bestaat uit 65 jaar oude bushvines. Thistle & Weed hanteert minimale interventie bij de productie van hun wijnen; de druiven werden niet ontsteeld of geperst, enkel het free run juice van de druiven werd gebruikt. Natuurlijke gisten zorgden voor de fermentatie en de wijn werd 10 maanden op Franse eiken vaten gerijpt. De eerste maand hanteerde men batonnage om de Chenin Blanc een rond, vol karakter geven. Uiteindelijk werd de wijn ongefitlerd gebotteled.

Je ontdekt aroma’s als witte peper, tropisch fruit, honing, vanille, perzik. Je kan de wijn best combineren bij de meeste visgerechten, wit vlees en gevogelte.

Prijs: 20,95 euro

Hold & Hollo dry Furmint

Velen denken dat in Hongarije vooral zoete wijnen worden gemaakt van de bekende druif Furmint, door de bekendheid van Tokaj.

Er worden echter ook droge varianten gemaakt, waarvan deze topper Hold & Hollo een voorbeeld is.

De druivenblend bestaat uit Furmint, Harslevelu, Zeta en Saragamuskotaly.

De wijn heeft een mooie verfijnde ronde body, komt zacht aan en blijft ook wel enige tijd hangen.

De wijn werd vergist in neutrale eikenhouten vaten en roestvrijstalen tanks bij lage temperaturen. Vlak voor bottelen wordt dan de blend van de verschillende druiven gemaakt.

In de aroma’s ontdek je heel wat vers fruit als citrus, limoen, pompelmoes, zachte appel, wat peer en zelfs wat perzik.

Je kan de wijn drinken als aperitief maar deze kan heel goed gecombineerd worden met zachte slaatjes (met iets warms in verwerkt), gerechten met vis met een lichte saus, maar ook bijvoorbeeld asperges op zijn Vlaams.

Prijs: 13,95 euro

Terre Siciliane Fina Taif Zibibbo

Cantine Fina Taif Zibibbo

In het Westen van Sicilië vinden we het domein Cantine Fina, omgeven met de verfrissing van de watermassa’s zijn de wijngaarden aangelegd met aromatische druiven die een frisse toets krijgen.

Deze wijn is gemaakt van een inheemse Siciliaanse druif Zibibbo (oftewel de Muscat d’Alexandrie die we wel kennen). Meestal wordt deze druif gebruikt om Marsala (een zoete wijn) van te maken maar hier wordt een droge wijn van gemaakt.

Je ontdekt een frisse droge wijn met exotische aroma’s en bloemige tonen. Velen zouden hem omschrijven als fruitig en intens.  De wijn kan perfect als aperitief of bij bijvoorbeeld slaatjes, of vollere gerechten met gevogelte. Licht Aziatische gerechten kunnen hier ook bijgeplaatst worden alsook risotto of gekruide kazen.

De wijn kan enkele jaren bewaard worden, maar wordt best op zijn frisheid uitgedronken.

Prijs: 11,95 euro

Ixsir Altitudes white

Ixsir is een recent wijndomein gestart in 2007 door een aantal Libanese families. De bekendste hiervan zijn Carlos Ghosn (CEO Renault-Nissan) en Hubert de Bouard (mede-eigenaar Chateau Angelus en consulterend oenoloog). Het wijnbedrijf heeft 120 ha aan wijnranken aangeplant verspreid over verschillende locaties in Libanon. Op jaarbasis worden zo’n 300.000 flessen gemaakt.

De naam Ixsir komt van ‘Iksir’, het originele Arabische woord voor Elixir, en wat betekent de zuiverste vorm van alle stoffen die eeuwige jeugd en liefde verleent.

Deze wijn is een blend van Viognier, Muscat en Obaideh (bekende lokale druivensoort). Je ontdekt heel veel kruidigheid, kracht en elegantie. De wijn is fruitig maar ook een heel kruidige ondertoon.

Je kan deze wijn als aperitief drinken, maar hij wordt nog liever vergezeld door wat te eten. Fijne en elegante visgerechten, asperges, salades met kip of kalkoen, verse geitenkaas, gevogeltegerechten met een licht sausje. De wijn is eigenlijk heel breed inzetbaar.

Deze wijn is onmiddellijk op dronk maar je kan hem nog een 5-tal jaar bewaren in de kelder.

Prijs: 17,50 euro

Rocking RAM

Rocking RAM

Type wijn Vol wit
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Druivensoort(en) Chardonnay
Wijndomein Shaun Crombé
Verhaal van het wijndomein Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. RAM werd vernoemd naar zijn sterrenbeeld.
Productieproces Handgeplukt, gehele trospersing ’s nachts.
Rijping 70% fermenteert in Franse eiken vaten voor 9 maanden. 30% fermenteert in inox cuve om het fruit te bewaren.
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je witte perzik, limoen, groene appel, boter en vanille.
Drinking window Op dronk, maar kan nog een 3-5 jaar bewaard worden.
Foodpairing De wijn kan zo gedronken worden, maar kan ook bij  witte vis met lichte botersaus, kip champignon, gevogeltegerechten, gerookte vis, slaatje of charcuterieschotel.

Prijs: 15,95 euro

WENTE Morning fog Chardonnay 2018

WENTE Morning fog Chardonnay

Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.

WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley. Zij waren de eerste wijnbouwers die de chardonnay druif exploiteerden in Californië (ruim 100 jaar geleden)!

De naam ‘Morning fog’ werd gekozen doordat deze druiven heel vroeg in de ochtend geplukt worden als de mist nog in de wijngaard hangt. De ochtendmist geeft de druiven koelte zodat ze opgewassen zijn tegen de warme middagen.

Deze witte Chardonnay is een rijke maar toch frisse witte wijn, met een lichte houttoets. Zeker niet teveel aan houttoets zoals al snel voorkomt in Amerikaanse wijnen. De wijn is slechts voor 50% vergist op eiken vaten, en 50% op inox vaten waardoor er niet teveel hout in de wijn komt.

Je ontdekt aroma’s als appel, vanille, citroen, abrikoos, nectarine, licht kruidig, boter, getoast brood, lichte houttoetsen. Combineren kan met Gegrilde vis, gevogeltegerechten met een lichtromig en verfrissend sausje (bijvoorbeeld wat citroen bijvoegen), lamsgerechten, licht spicy gerechten (thais of chinees).

Prijs: 14,95 euro

(tijdelijk uit stock)

WENTE Riva Ranch Chardonnay

WENTE Riva Ranch Chardonnay

Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.

WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley. Zij waren de eerste wijnbouwers die de chardonnay druif exploiteerden in Californië (ruim 100 jaar geleden)!

Deze chardonnay is voller en zachter dan de Morning Fog Chardonnay. Hij geeft je exact wat je van een chardonnay zou verwachten.

Deze wijn is op zich onmiddellijk op dronk. De wijn kan nog bewaren maar eigenlijk is hij al volledig versmolten.

Je ontdekt aroma’s als vanille, citroen, abrikoos, nectarine, licht kruidig, boter, getoast brood, lichte houttoetsen. Combineren kan met Gegrilde vis, gevogeltegerechten met een lichtromig en verfrissend sausje (bijvoorbeeld wat citroen bijvoegen), lamsgerechten.

Prijs: 21,95 euro

Fram Chenin Blanc 2018

FRAM Chenin Blanc

Zuid-Afrikaanse wijn uit Citrusdal

FRAM, genoemd naar een Noors onderzoekschip dat strandde in Zuid-Afrika.

Deze wijn wordt met natuurlijke gisten gefermenteerd. De gistcellenrijping zorgt ook voor veel rijkdom, structuur en complexiteit. De productie van deze wijnen is zeer beperkt.

Combinatie van een strakke aciditeit met rijp steenfruit. Een intense, krachtige Chenin Blanc.

Deze wijn kan heel breed ingezet worden om te pairen met visgerechten, Oosterse gerechten, bij een stevig slaatje of zelfs gewoon als aperitief voor wie houdt van wat vollere wijnen.

Deze wijn kan je nog even bewaren, maar hij wordt er niet beter op. Trek die fles maar open dus!

Prijs: 18,95 euro

(tijdelijk uitverkocht)

Francis Ford Coppola Sonoma Chardonnay

Chardonnay-wijnen uit California zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Het zijn niet zoals gedacht altijd de vanille-bommen, nee, in de koelere regio’s zoals Sonoma worden de druiven veel koeler geplukt en zorgt dat voor mooie fijne Chardonnays. We kijken in sommige gevallen zelfs aan tegen een vergelijkbare stijl met Bourgogne-wijnen.

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma.

Deze witte wijn afkomstig uit Russian River Valley, Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle Chardonnay in Bourgognestijl. Een zachte, mooi versmolten wijn met aroma’s van exotisch fruit zoals perzik en mango, meloen en mandarijn, een licht kruidige toets, wat vanille en gekarameliseerde ananas. De wijn genoot 10 maanden eikopvoeding, Franse eik waarvan 20% nieuwe eik.

Je kan de wijn zo genieten, als aperitief, of gecombineerd met visgerechten en gevogeltegerechten. Denk bijvoorbeeld aan bereide kreeft, zeetong, Oosters getinte salades, kipgerechten of een quiche lorraine.

De wijn kan enkele jaren blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 17,95 euro

Francis Ford Coppola Director’s Cut Chardonnay

De Chardonnay-wijnen uit California zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Het zijn niet zoals gedacht altijd de vanille-bommen, nee, in de koelere regio’s zoals Sonoma worden de druiven veel koeler geplukt en zorgt dat voor mooie fijne Chardonnays.

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma.

Deze witte wijn afkomstig uit Russian River Valley, Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle Chardonnay in Bourgognestijl. Een zachte, elegante wijn met aroma’s van exotisch fruit, mango, appeltjes, citrus en wat yoghurt en vanille, mooi verweven. De wijn genoot 9 maanden eikopvoeding, Franse eik waarvan 30% nieuwe eik.

Je kan de wijn zo genieten, als aperitief, of gecombineerd met visgerechten en gevogeltegerechten.

De wijn kan enkele jaren blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 22,95 euro

RALL Grenache blanc

Deze wijn, gemaakt door een onconventionele wijnmaker in Zuid-Afrika valt heel erg in de smaak!

De wijn is complex, fris en puur. Helder en een fijne aciditeit met een zeer lange afdronk.

Voor de 5e vintage van deze wijn komen druiven nog steeds van dezelfde oudere ongeïrrigeerde wijngaard in Piekenierskloof.

Alcoholische fermentatie en rijping in een combinatie van ei-cuve in beton en klei om de zuiverheid en puurheid van deze druif echt te weerspiegelen. 8 maanden rijping sur lie in de ei-cuves zorgen voor een mooie ronde textuur.

Als je gaat eten in The Jane kan het zomaar zijn dat deze wijn je wordt geserveerd!

Combineren kan je met verschillende kazen, visgerechten met wat body (saus en stevigheid), gevogeltegerechten. Kan evenwel een barbecue of een dessert vergezellen.

Prijs: 24,95 euro

Josef Fritz Roter Traminer Tertiär T

Josef Fritz Roter Traminer Tertiär T

Type wijn Vol wit
Land Oostenrijk
Regio Niederösterreich – Wagram
Druivensoort(en) Roter Traminer
Wijndomein Weingut Josef Fritz
Verhaal van het wijndomein Het is reeds de vijfde generatie Fritz die het 11 ha wijnhuis runt. Behoort tot de absolute top voor witte wijnen uit de regio, en meer bepaald met de lokale druif Roter Veltliner.
Productieproces Slechts 2.122 flessen gemaakt!  Zoon Johannes bewerkt het hooggelegen perceel Mordthal zo natuurlijk mogelijk. Tertiair verwijst naar de bodem. De fermentatie gebeurt op de druivenmost gedurende 2 weken.
Rijping 2 maanden op zijn fijne dode gistcellen in 500l acacia vaten
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je florale finesse, elegante kruidigheid, een vleugje citroenmelisse, kruidnagel en citrus.
Drinking window Op dronk, maar kan nog minstens 5 jaar bewaard worden.
Foodpairing Breed gastronomisch inzetbaar met alles van vis en gevogelte of groenten.

Prijs: 22,95 euro

Josef Fritz Roter Veltliner Gondwana

Josef Fritz Roter Veltliner Gondwana

Type wijn Vol wit
Land Oostenrijk
Regio Niederösterreich – Wagram
Druivensoort(en) Roter Veltliner
Wijndomein Weingut Josef Fritz
Verhaal van het wijndomein Het is reeds de vijfde generatie Fritz die het 11 ha wijnhuis runt. Behoort tot de absolute top voor witte wijnen uit de regio, en meer bepaald met de lokale druif Roter Veltliner.
Productieproces De wijngaarden worden organisch beheerd. Slechts 951 flessen gemaakt!  
Rijping Fermentatie op betonnen eieren, en op het einde een korte periode in kleine houten vaten samen met de dode gistcellen.
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je rijpe steenvruchten, frisse zuren en mineraliteit met een subtiele bittertoets.
Drinking window Op dronk, maar wordt nog wat zachter met ouderen. Kan nog minstens 5 jaar bewaard worden.
Foodpairing Best te combineren met zachte vleesgerechten zoals kalf of gevogelte, zachte kazen.

Prijs: 29,95 euro

Josef Fritz Grand Reserve Chardonnay Ried Steinberg

Josef Fritz Chardonnay Ried Steinberg

Type wijn Vol wit
Land Oostenrijk
Regio Niederösterreich – Wagram
Druivensoort(en) Chardonnay
Wijndomein Weingut Josef Fritz
Verhaal van het wijndomein Het is reeds de vijfde generatie Fritz die het 11 ha wijnhuis runt. Behoort tot de absolute top voor witte wijnen uit de regio, en meer bepaald met de lokale druif Roter Veltliner.
Productieproces De wijngaarden worden organisch beheerd. Spontane vergisting met wilde gisten.
Rijping 1 jaar op kleine eiken vaten, op zijn dode gistcellen.
Aromastructuur In de aroma’s ontdek je fris groen en steenfruit, maar ook wat ceder en vanille, toast. Balans tussen frisse zuren, mineraliteit en romige afdronk.
Drinking window Op dronk, maar wordt nog wat zachter met ouderen. Kan gemakkelijk 10 jaar bewaard worden.
Foodpairing Kan zo gedronken worden of in combinatie fijne visgerechten, fazant of parelhoen, en zachtere kazen.

Prijs: 23,50 euro

Fedora Goli Breg wit

Het Sloveense wijndomein Fedora is gelegen in de Vipava vallei en werkt volledig biodynamisch en zo natuurlijk mogelijk. In deze vallei zijn dan ook heel eigen druiven te vinden.

De aangeplante wijngaarden van het domein gaan al terug naar 1880, maar het wijndomein Fedora werd pas opgericht in 2014. De focus ligt op de aanplant van inheemse en oudere druiven.

Deze wijn is een fieldblend van Ribolla (Rebula in het Sloveens), Malvasia, Italiaanse Riesling, Zelen en Pinela. De druiven worden organisch geteelt met spontane vergisting. De rijping gebeurt in betonnen eieren gecombineerd met acacia en eiken vaten voor 20 maanden. Er gebeurt geen filtratie.

Het etiket op de fles vertelt het verhaal van de kalender van de maan, wat in biodynamische wijnbouw wordt gevolgd.

In de aroma’s ontdek je rijpe appel, passievrucht, kaki of sharonfruit, bergamot, rozemarijn en nootmuskaat. Een heel rijke maar tegelijk complexe wijn.

De wijn kan perfect zo genoten worden. In gerechten is het een goede begeleider van fijne visgerechten, pasta’s en finger food. De wijn is op zich op dronk, maar kan met gemak nog 3-5 jaar bewaard worden.

Prijs: 21,95 euro

Oremus Mandolas

Deze Hongaarse topper is van het bekende huis Vega Sicilia (noorden van Spanje in Ribere del Duero) die ook een Hongaars domein bezit. Tempos Vega Sicilia is gelegen in de Tokaj regio die vooral bekend staat om de zoete wijnen op basis van Furmint.

Naast zoete wijnen echter worden er ook echte topwijnen met Dry Furmint gemaakt, de droge versie dus. De druiven voor deze wijn worden in kleine mandjes geoogst om ze zo weinig mogelijk te beschadigen en heel zachtjes te kunnen persen. De wijn rijpt daarna nog enkele maanden in kleine vaten van 136 liter.

Je ontdekt aroma’s van wit steenfruit, bloesem, honing, mineralige toetsen.

Jong kan de wijn gedronken worden bij lichte verfijnde gerechten. Na een veroudering van 6 tot 8 jaar kan de wijn een rijke en gastronomische maaltijd begeleiden zoals visgerechten met een sausje. De wijn is zeer interessant en de moeite waard om een tijdje te bewaren. Best karaferen wanneer je de wijn jong drinkt.

Prijs: 26,95 euro

San Marzano Talo Chardonnay

San Marzano Talo Chardonnay

Deze wijn is afkomstig uit Zuid-Italië, Puglia, ook wel de hak van de laars genoemd. Hoewel Puglia gekend staat voor zijn hete zomers, en dus rijpe druiven is deze witte wijn toch mooi in balans met zijn aroma’s en zuren.

Het wijndomein Cantine San Marzano werd opgericht in 1962 door een samenwerking van 19 wijnboeren uit de streek. Op heden telt deze coörperatieve 1.200 wijnboeren die druiven aanleveren, en waar ze de meest moderne technologie gebruiken om de wijn te maken maar toch ook nog de oude wijntechnieken van de regio toepassen.

Dit is een wijn met 100% Chardonnay druiven. Je ontdekt aroma’s van witte bloemen, wat licht tropisch fruit en vanille. De wijn is mooi elegant en fris, in samenspel met een mooie rondeur, gekend voor chardonnay.

Om de wijn te maken worden ze toch enkele uren op lage temperatuur op hun schillen gelegd om zo de delicate bloemige aroma’s te extraheren. De vergisting van de wijn gebeurt in inox tanks gedurende 13-15 dagen op een lage temperatuur (15°C) en daarna rijpt de wijn 4 maand op Franse eikenhouten vaten wat de wijn de rondeur geeft.

Je kan de wijn perfect zo genieten of als aperitief, maar kan ook gecombineerd worden met pasta’s met witte sauzen of vis. Vis- of gevogeltegerechten gaan hier ook goed bij. Paterskazen bijvoorbeeld gaan hier ook goed bij.

De wijn kan enkele jaren bewaren, maar zal niet heel veel meer evolueren in de fles. An sich dus gemaakt om vrij jong te drinken.

Prijs: 13,25 euro