Frisse witte wijnen
There’s always time for a glass of white wine.
Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. Selecteren van gepaste druiven, samenstelling van de cuvées, opvoeding van de wijn, en ook de marketing errond.
Deze witte RAM is een frisse witte jonge wijn. Bewaren zal deze wijn niet beter maken en dus is hij vooral geschikt om onmiddellijk gedronken te worden op een gezellige zomerse BBQ. Bij een zomers slaatje, sushi, Aziatische gerechten, mosseltjes, romige pasta, stukje kabeljauw met licht botersausje.
Je ontdekt aroma’s van witte perzik, limoen, groene appel, hints van vlierbloesem, peer en witte peper.
Prijs: 7,50 euro
Ferdinand Mayr, in 1994 uitgeroepen tot dé wijnkenner van Oostenrijk, heeft zijn wijngaarden in de stad Senftenberg, in Burgenland. Daarnaast maakt hij Zweigelt, Blaufränkisch, Riesling en Grüner Veltliner, vlot drinkbare wijnen met fruitig karakter. Die krijgen de naam ‘Na Als dann’, Oostenrijks voor ‘iets dat – zelfs onverwacht – goed is uitgedraaid’.
Grüner Veltliner is de flagshipgrape van Oostenrijk, heel specifiek uit dit land dus. Deze wijn is zeer toegankelijk, en heeft een uitbundige levendige neus van citrus, appel en natuurlijk de gekende witte peper-aroma’s kenmerkend aan deze druif. De wijn brengt je een enorme fraîcheur gepaard met kruidigheid.
Je kan de wijn als aperitief drinken, maar hij gaat nog beter gepaard met Oosterse en Japanse gerechten, salades en spicy food.
De wijn is op dronk maar kan nog even in de kelder blijven liggen tot 2023. De wijn zal er echter niet beter van worden.
Prijs: 8,95 euro
Ferdinand Mayr, in 1994 uitgeroepen tot dé wijnkenner van Oostenrijk, heeft zijn wijngaarden in de stad Senftenberg, in Burgenland. Daarnaast maakt hij Zweigelt, Blaufränkisch, Riesling en Grüner Veltliner, vlot drinkbare wijnen met fruitig karakter. Die krijgen de naam ‘Na Als dann’, Oostenrijks voor ‘iets dat – zelfs onverwacht – goed is uitgedraaid’.
Riesling is een druif die net zoals Duitsland en de Elzas vaak voorkomt in Oostenrijk. Deze wijn kan velen bekoren en heeft een hele aromatische neus met groene appel, limoen, jasmijn. Zoals in vele rieslings werd er een tikje restzoet behouden om de zuren iets te verzachten en een voller mondgevoel te krijgen. Je krijgt een sappige wijn in je glas die je vergezelt op zwoele zomeravonden.
De wijn vergezelt je tijdens je aperitief, bij salades en gerechten uit de Oosterse keuken.
De wijn is op dronk maar kan nog even in de kelder blijven liggen tot 2024. De wijn zal er echter niet beter van worden.
Te drinken bij aperitief, salades, gerechten met geitenkaas, Oosterse gerechten.
Prijs: 8,95 euro
De wijnregio Pannonhalma ligt in het noordwesten van Hongarije tussen de wijnregio’s Sopron en Aszar-Nezsmely. Pannonhalma is de naam van het dorp waar het schitterend klooster fier op de heuvel staat. Benedictijner monniken vestigden zich hier in 996 en in de oprichtingsakte van het klooster van Pannonhalma wordt al de lokale wijnproductie genoemd.
Het klimaat is koel, maar goed gebalanceerd met milde winters en gemiddeld warme zomers. Door de grote hoeveelheid zon en voldoende regen is deze Hongaarse wijnregio uitermate geschikt voor witte kwaliteitswijn. De bekendste producent in deze regio is de Pannonhalmi Apatsagi Pincészet.
Een prachtige Sauvignon Blanc van het vooraanstaand Hongaars wijnhuis Apátsági.
De oogst van de twee wijngaarden Széldomb en Tavaszó die verschillende bodem- en microklimatologische kenmerken hebben, werd geoogst in verschillende fasen van biologische rijpheid. Dankzij de tijdige en zorgvuldig toegepaste technologie in de wijnmakerij, werd een smakelijke en knapperige witte wijn geproduceerd met de typische tonen van de Sauvignon Blanc die tegelijkertijd de natuurlijke omstandigheden van de streek Pannonhalma authentiek vertegenwoordigt.
De aroma’s van de wijn worden gedomineerd door hooi, beetje grassig, peer, perzik, kruisbes en groene appel, verrijkt met een zoete zweem van vlierbloesem in de afdronk.
De wijn kan perfect genuttigd worden bij het aperitief, maar kan je ook combineren met slaatjes, of fijne gerechten als asperges, lichte visgerechten, en vegetale gerechten.
De wijn is onmiddellijk op dronk en is geen bewaarwijn, hoewel hij wel nog een paar jaar in de kelder kan bewaard worden zonder te evolueren.
Prijs: 11,50 euro
De wijnregio Pannonhalma ligt in het noordwesten van Hongarije tussen de wijnregio’s Sopron en Aszar-Nezsmely. Pannonhalma is de naam van het dorp waar het schitterend klooster fier op de heuvel staat. Benedictijner monniken vestigden zich hier in 996 en in de oprichtingsakte van het klooster van Pannonhalma wordt al de lokale wijnproductie genoemd.
Het klimaat is koel, maar goed gebalanceerd met milde winters en gemiddeld warme zomers. Door de grote hoeveelheid zon en voldoende regen is deze Hongaarse wijnregio uitermate geschikt voor witte kwaliteitswijn. De grond bestaat uit loess en bruine bosgrond gemixt met zandbodem. Belangrijkste druivenrassen zijn de Olaszrizling, Rajnai Rizling en recent ook de blauwe Pinot Noir. De bekendste producent in deze regio is de Pannonhalmi Apatsagi Pincészet.
In je glas krijg je een witte wijn met frisse aroma’s die overheersen met citrustonen en wat peer. De smaakbeleving is puur met een uitgesproken mineraliteit, wat bloesem en munt. Het is een Duitse stijl Riesling maar gemaakt zonder restsuiker en blinkt uit in zijn strakheid en zuiverheid. Een absolute topper!
Deze wijn is schitterend in combinatie met asperges en ook bij salades. Ook lekker bij iets vettere vis zoals zalm, en een echte aanrader bij een pasta vongole.
De wijn heeft door zijn druivensoort en kwaliteit wel potentieel om te bewaren en licht te evolueren. Je kan hem dus zeker nog enkele jaren laten liggen in je kelder.
Prijs: 11,50 euro
Deze wijn van het huis EGO Bodegas wordt gemaakt van 50% Chardonnay en 50% Moscatel. Vooral de florale toets is typisch wat de druif Moscatel aan de blend bijdraagt. Het wijnhuis is gelegen in de DO Jumilla en wordt geloofd voor o.a. zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre).
De druiven worden met ’s nachts met de hand geoogst om hun fraîcheur te bewaren. Er wordt op een heel lage temperatuur aan schilweking gedaan om de intense aroma’s van de druiven te behouden. De druiven worden biologisch geteeld en er worden geen dierlijke middelen gebruikt tijdens het klaren van de wijn waardoor deze wijn ‘vegan’ kan genoemd worden.
Deze witte wijn heeft aroma’s van steenfruit, tropisch fruit, citrus en witte bloemen. Een zachte aanzet kan perfect als aperitief of ergens op een terrasje. Je kan deze wijn ook plaatsen bij gevogelte, rijstgerechten en lichtere pastagerechten met witte sauzen, maar ook bij eenvoudige visgerechten bijvoorbeeld.
De wijn is op dronk maar kan nog een 3-tal jaar in de kelder bewaren.
Prijs: 8,95 euro
Alvi’s drift is een wijndomein in de Breede River Valley in Zuid-Afrika. De naam van het domein stamt af van de brug of ‘drift’ over de Breede rivier die grootvader Alvi bouwde in 1928 om de boerderij direct met het dorp te verbinden. Het domein behelst 410ha wijnranken.
Alvi’s Drift gebruikt minimale interventie in de wijngaarden en gebruikt enkel natuurlijke bemesting. Druiven worden met de hand geoogst zodat enkel de beste, rijpe trossen worden gebruikt voor productie.
De wijn werd koud gegist en bleef 4 maanden op de gistcellen liggen wat zorgt voor een vol mondgevoel. In de neus vind je aroma’s terug van abrikoos en witte perzik en een mooie floraliteit. In de mond heeft de wijn een zachte, rijpe textuur.
Heel geschikt als aperitief wijn, bij frisse slaatjes met fruittoetsen, carpaccio van vis met een florale of exotische toets, of lichte voorgerechten met witte vis of wit vlees.
De wijn is gemaakt om jong en fris te drinken, en dus niet geschikt om jarenlang te bewaren.
Prijs: 8,95 euro
Alvi’s drift is een wijndomein in de Breede River Valley in Zuid-Afrika. De naam van het domein stamt af van de brug of ‘drift’ over de Breede rivier die grootvader Alvi bouwde in 1928 om de boerderij direct met het dorp te verbinden. Het domein behelst 410ha wijnranken.
Alvi’s Drift gebruikt minimale interventie in de wijngaarden en gebruikt enkel natuurlijke bemesting. Druiven worden met de hand geoogst zodat enkel de beste, rijpe trossen worden gebruikt voor productie.
De druiven worden ’s morgens vroeg geoogst om de frisse aroma’s te behouden en deze worden daarna koud vergist in roestvrijstalen tanks. In de aroma’s ontdek je florale aroma’s, witte perzik, nectarine.
Heel geschikt als aperitief wijn, bij slaatjes met fruit en/of honingtoetsen, carpaccio van vis met een florale of honing toets, of lichte voorgerechten met witte vis of wit vlees.
De wijn is gemaakt om jong en fris te drinken, en dus niet geschikt om jarenlang te bewaren.
Prijs: 8,95 euro
Alvi’s drift is een wijndomein in de Breede River Valley in Zuid-Afrika. De naam van het domein stamt af van de brug of ‘drift’ over de Breede rivier die grootvader Alvi bouwde in 1928 om de boerderij direct met het dorp te verbinden. Het domein behelst 410ha wijnranken.
Alvi’s Drift gebruikt minimale interventie in de wijngaarden en gebruikt enkel natuurlijke bemesting. Druiven worden met de hand geoogst zodat enkel de beste, rijpe trossen worden gebruikt voor productie.
De druiven voor deze wijn werden manueel geplukt en ondergaan een zachte persing, en een natuurlijke vergisting. 40% van het sap werd vergist in Franse eiken vaten en op regelmatige tijdstippen omgeroerd met zijn gistresten (batonnage). De wijn wordt daarna verder gerijpt op inox tanks om een mooie frisse aciditeit te behouden. In de aroma’s ontdek je perzik, nectarine, appel en vanille. De wijn is elegant en romig in de mond met een lange, frisse afdronk.
Geschikt om zo te genieten, maar kan zeker ook bij stevigere kazen, gedroogd fruit, gerechten met gevogelte of vis en een saus er bij. Licht Aziatische gerechten kunnen ook een match zijn.
De wijn is eerder gemaakt om nu te drinken, maar kan gemakkelijk enkele jaren bewaren in de kelder.
Prijs: 11 euro
Newton Johnson is een familiebedrijf gerund door de gelijknamige familie. Dave Johnson, een Cape Wine Master met een diepgaande kennis van Pinot Noir en Filicity Johnson startten een domein in Upper Hemel & Aarde. Hun passie voor wijn hebben ze nu doorgegeven aan hun zonen Bevan en Gordon, die het 18ha wijndomein nu runnen. Het frissere microklimaat en de hoogteligging 150-300m is ideaal om er chardonnay en pinot noir aan te planten.
Dit is de eerste Albarino ooit gemaakt in Zuid-Afrika! De familie importeerde de wijnstokken zelf om ze in hun maritieme klimaat aan te planten. De wijn werd 8 maanden gerijpt op een combinatie van betonnen ei-cuve, inox en eiken foudres.
In de aroma’s ontdek je frisse en fruitige aroma’s, met florale toetsen, rijpe limoen, nectarine. De wijn is sappig in de mond.
De wijn gaat perfect zo of als aperitief. Kan je ook laten begeleiden met fijnere voorgerechten van vis, of gevogelte met een lichte saus. Een delicater slaatje kan ook.
De wijn is op zich gemaakt om jonger te drinken, maar kan wel nog een 3-tal jaar bewaard worden.
Prijs: 17,95 euro
De wijn komt uit het zuidwesten van Hongarije en deze streek wordt ook wel eens ‘het Bordeaux’ van Hongarije genoemd. Het wijnhuis Attila Gere is gelegen nabij Villany, het dorp bij uitstek voor productie van deze soort wijnen.
Naast Bordeaux-blends maakt dit domein ook een schitterende Olaszrizling.
De olaszrizling is een typische druif van deze regio. Deze wordt ook wel eens Welsch Riesling genoemd, en is in niets verwant met de Riesling die we kennen.
In je glas krijg je zeer smaakvolle wijn, met aroma’s als citrus, peer, groene appel, een klein bittertje en een wat rond, mondvullend gevoel.
Deze wijn is goed in balans tussen zuren en suikers, frisheid en veelheid in aroma’s. Gaat fijn als aperitief, maar kan ook lichtere voorgerechten aan en slaatjes.
Dit is geen bewaarwijn dus na ontvangst kan je hem maximum nog een tweetal jaar bewaren op een koele donkere plaats.
Prijs: 8,50 euro
Michael en David zijn de broers Philips. Sinds 1850 verbouwt de familie Philips druiven in de streek van Lodi, California. Het succes van hun wijnen komt door een combinatie van factoren. De broers hebben een duidelijke focus op kwaliteit, duurzaamheid en het introduceren van wijnen met opvallende labels.
De Sauvignon Blanc druiven voor deze wijn werden heel zacht geperst om de wijn zo aromatisch en fris mogelijk te houden. In de aroma’s ontdek je lychee, citroenschil, meloen, wat honing, peer, ananas en abrikoos. Kortom eigenlijk een heel verfrissende, zomerse witte wijn!
De wijn is gemaakt om fris te drinken, en dus niet om jaren te gaan bewaren. Best uit te drinken binnen de 5 jaar.
Combineren kan met frisse slaatjes zoals met geitenkaas en appel, carpaccio van vis, of gewoon als aperitief.
Prijs: 22,95 euro
Misty Cove is het wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago. Het wijndomein staat bekend voor zijn zuivere en karakteristieke wijnen en zijn grote affiniteit met duurzaamheid.
Het domein scoorde al hoge toppen met deze Pinot Gris, die velen weet te bekoren. In de aroma’s ontdek je rijp steenfruit zoals abrikoos, maar ook peer en floraliteit. De perfecte balans tussen zachtzoet en friszuur.
Deze wijn is zeer veelzijdig en kan op zich gedronken worden maar ook bij bijvoorbeeld vettere vis als in gerookte zalm, rokerig vlees zoals in pulled pork, of zelfs een stukje paté.
De wijn is gemaakt om jong te drinken, maar kan nog een 3-tal jaar bewaren op een koele donkere plaats.
Prijs: 11,95 euro
Misty Cove is het wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago. Het wijndomein staat bekend voor zijn zuivere en karakteristieke wijnen en zijn grote affiniteit met duurzaamheid.
Grüner Veltliner is de flagship druif van Oostenrijk, maar zet dus ook zijn succesvolle stappen naar het verre buitenland. In de aroma’s krijg je een stevig boeket aan steenvruchten, sappige citrustoetsen en fijne floraliteit. Het karakteristieke van de regio staat in balans met de kenmerken van Grüner Veltliner.
De wijn gaat goed bij verfijnde visgerechten, salades, asperges en kan ook perfect op zich gedronken worden.
De wijn is gemaakt om jong te drinken, maar kan nog een 3-tal jaar bewaren op een koele donkere plaats.
Prijs: 14,95 euro
Misty Cove is het wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago. Het wijndomein staat bekend voor zijn zuivere en karakteristieke wijnen en zijn grote affiniteit met duurzaamheid.
Sauvignon Gris is het minder bekende broertje van de Sauvignon Blanc, en onmiddellijk ook een handtekening van Misty Cove. De druif dankt zijn naam aan de grijsroze waas die de druif bij de rijping krijgt. De druif staat voor een fijne floraliteit en een mooie muskaattoets. Deze meesterlijke Marlboroughwijn koppelt de expressieve kracht van de regio aan extreme elegantie. In de aroma’s ontdek je dus vooral floraliteit, muskaat en citrus.
De wijn gaat goed bij verfijnde visgerechten, salades en kan ook perfect op zich gedronken worden.
De wijn is gemaakt om jong te drinken, maar kan nog een 3-tal jaar bewaren op een koele donkere plaats.
Prijs: 14,95 euro
Misty Cove is het wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey en zijn Nederlandse vrouw Marieke. De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago. Het wijndomein staat bekend voor zijn zuivere en karakteristieke wijnen en zijn grote affiniteit met duurzaamheid.
Bovenaan het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland ligt de Waihopai-vallei waar druiven Pinot Gris, Sauvignon Gris en Gewurztraminer aangeplant staan.
De druiven worden manueel geplukt en daarna vergist op natuurlijke gisten zonder toevoeging van sulfieten. Dit zorgt voor een enorme explosie van aroma’s. Pinot Gris brengt vlezigheid met zijn steenvruchten, contrasterend met de sappige citrus van Sauvignon Gris en de tropische toets van Gewurztraminer.
Deze zeer expressieve wijn is perfect als aperitief maar ook bij frisse slaatjes, en heel goed bij de Oosterse keuken. Best wel niet te heel pittige gerechten bij plaatsen voor mensen die minder van pittig houden.
De wijn is gemaakt om jong te drinken, maar kan nog een 3-tal jaar bewaren op een koele donkere plaats.
Prijs: 18,95 euro
Met deze wijn bevinden we ons in de Verenigde Staten, California, Lodi. Een regio die bekend stond om zijn fruitige, warme wijnen maar daar kwam al een geruime tijd verandering in. De wijnmakers ter plaatse gebruiken moderne technieken, en er gaat veel aandacht naar de wijngaard en de druiven die koeler geplukt worden.
Het wijndomein Oak Farm ontstond in 1860 al en ademt op vandaag een bepaalde ‘grandeur’ uit.
Deze witte wijn werd gemaakt van de druif Albarino, typisch terug te vinden in Spanje, waar deze in California nog meer fijne floraliteit aan toe voegt. Je ontdekt aroma’s als crispy citrus, meloen en grapefruit.
De wijn is een echt prijsbeest en kan zo gedronken worden of gepaard met de iets rijkere vis- en gevogeltegerechten.
De wijn is op dronk, en kan na bottelen nog een 5-tal jaren bewaren op een donkere en koele plaats.
Prijs: 17,95 euro
Pounamu is een groene edelsteen die vandaan komt uit het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, dichtbij waar de wijngaarden aangeplant zijn voor deze wijn. Het betekent ook ‘juweel’ om aan te geven dat dit een speciale selectie is van de wijnmaker.
Een typische Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc uit de streek Marlborough. Een regio die veel zonuren krijgt waardoor de druiven goed rijpen, maar ook veel verfrissende factoren kent om de druiven fris, krokant en goed in zuren te houden.
Deze wijn is droog, licht, fris, puur, zeer expressief, fruitig en elegant. Je ontdekt typisch exotisch steenfruit, passievrucht maar ook wat grassige tonen zoals buxus.
Deze wijn is een perfecte aperitief maar kan ook gepaard gaan met frissen gerechten zoals een groente- of viscarpaccio, sushi, slaatjes en koude pastagerechten.
De wijn kan tot drie jaar na de oogst bewaard worden, maar is gemaakt om jong te drinken, op zijn fraîcheur.
Prijs: 13,90 euro
Deze wijn wordt gemaakt in het noorden van Spanje, nabij Barcelona in het domein Bodegas Anadas in het hartje van de DO Carinena.
CARE, de naam van de wijn, is de oude, Romeinse benaming van Carinena.
De gezichten op het etiket weerspiegelen de zon en de bodem van de wijn, en zijn het werk van een kunstenaar.
Deze witte wijn ondergaat een vatrijping op Frans eiken vaten van 4 maanden die de wijn de nodige volheid en complexiteit schenkt.
Je ontdekt aroma’s van bloemen, kruiden, citrus en exotisch fruit. Dit is een iets vollere wijn met een lichte olie-achtige structuur met een evenwichtige balans en elegante afdronk.
De wijn kan gedronken worden zo of als aperitief, maar gaat heel goed bij gevogeltegerechten, verschillende kazen, pasta’s en salades.
Deze wijn is in principe op dronk en hoef je niet te bewaren. Best maximaal 2-3 jaar nog bewaren.
Prijs: 10,95 euro
Deze wijn wordt gemaakt in het noorden van Spanje, nabij Barcelona in het domein Bodegas Anadas in het hartje van de DO Carinena.
CARE, de naam van de wijn, is de oude, Romeinse benaming van Carinena.
De gezichten op het etiket weerspiegelen de zon en de bodem van de wijn, en zijn het werk van een kunstenaar.
De wijn wordt van 100% chardonnay gemaakt.
Je ontdekt aroma’s van groene appel, ananas, tropische vruchten, witte bloemen en aromatische kruiden. De wijn is fruitig met verfrissende tonen en een elegante afdronk.
De wijn kan gedronken worden zo of als aperitief, maar gaat heel goed bij gevogeltegerechten en salades.
Deze wijn is in principe op dronk en hoef je niet te bewaren. Best maximaal 2-3 jaar nog bewaren.
Prijs: 10,95 euro
Mirone blanco wordt gemaakt door het domein Artiga Fustel nabij Barcelona in Spanje. De naam Mirone komt van lieveheersbeestje wat ook terugkomt in het etiket.
De gekende Spaanse witte druif Viura wordt gebruikt om deze wijn te maken, samen met wat chardonnay die voor de volheid en body van deze wijn zorgt.
Deze vlotte witte wijn kan velen bekoren zeker als aperitief of bijvoorbeeld ook bij Aziatische keuken of lichte pastagerechten.
De druiven worden volledig manueel geplukt omdat de wijngaarden aangeplant zijn als ‘bush vines’ en dus niet in lange rijen staan. Er is geen houtopvoeding waardoor de wijn zijn fraîcheur kan behouden.
In de wijn ontdek je aroma’s van wit steenfruit, exotische vruchten als ananas en passievrucht, citrustoetsen.
De wijn is het best jong gedronken, binnen 2-3 jaar na productie.
Prijs: 8,95 euro
Deze wijn is afkomstig uit Zuid-Italië, Puglia, ook wel de hak van de laars genoemd. Hoewel Puglia gekend staat voor zijn hete zomers, en dus rijpe druiven is deze witte wijn toch mooi in balans met zijn aroma’s en zuren.
Het wijndomein Cantine San Marzano werd opgericht in 1962 door een samenwerking van 19 wijnboeren uit de streek. Op heden telt deze coörperatieve 1.200 wijnboeren die druiven aanleveren, en waar ze de meest moderne technologie gebruiken om de wijn te maken maar toch ook nog de oude wijntechnieken van de regio toepassen.
Dit is een wijn met 100% Fiano druiven, een inheemse Italiaanse druif die vooral in de streek rond Napels (Campania) staat aangeplant. In de aroma’s ontdek je vers tropisch fruit, maar ook appeltjes, peer en bloemen. De wijn is sappig, met mooie zuren en rijk aan rijpe aroma’s. Een ideaal aperitief, of gepast bij zeevruchten, sushi en lichte visvoorgerechten.
De wijn kan enkele jaren bewaren, maar is gemaakt om jong te drinken.
Prijs: 11,95 euro
Deze wijn is afkomstig uit Zuid-Italië, Puglia, ook wel de hak van de laars genoemd. Hoewel Puglia gekend staat voor zijn hete zomers, en dus rijpe druiven is deze witte wijn toch mooi in balans met zijn aroma’s en zuren.
Het wijndomein Cantine San Marzano werd opgericht in 1962 door een samenwerking van 19 wijnboeren uit de streek. Op heden telt deze coörperatieve 1.200 wijnboeren die druiven aanleveren, en waar ze de meest moderne technologie gebruiken om de wijn te maken maar toch ook nog de oude wijntechnieken van de regio toepassen.
Dit is een wijn met 100% Verdeca druiven. Deze druif vindt zijn oorsprong in het zuiden van Italië, namelijk Puglia. Niet te verwarren met Verdicchio uit Marche. Je ontdekt aroma’s van witte bloemen, wat appeltjes en vanille. Typisch is het mineralige karakter van de wijn, ik noem het een ‘groen’ kantje. De druif is ook ideaal voor houtrijping.
Om de wijn te maken genieten de druiven een koude schilweking van 6 tot 8 uur waarna ze op Frans eikenhouten vaten worden vergist. Ook de rijping van 3 maanden gebeurt op eikenhouten vaten, en waar regelmatig nog bâtonnage wordt gedaan (roeren van de wijn en zijn gisten).
Je kan de wijn perfect zo genieten of als aperitief, maar kan ook gecombineerd worden met zeevruchten, schelpdieren en visgerechten met lichte sauzen.
De wijn kan enkele jaren bewaren, maar zal niet heel veel meer evolueren in de fles. An sich dus gemaakt om vrij jong te drinken.
Prijs: 11,95 euro