Frisse en fijne rode wijnen
Red wine is always a good idea
Dit verhaal is anders. Dit verhaal is puur, echt, authentiek en dat laat zich voelen in de wijn van deze RAM-serie.
Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. Selecteren van gepaste druiven, samenstelling van de cuvées, opvoeding van de wijn, en ook de marketing errond.
Deze rode RAM brengt kracht, verfijning en kruidigheid samen in één fles.
Ideaal om te serveren op een zomerse of winter-BBQ, tijdens een gezellige pizza-avond met vrienden of om te genieten met een zelfgemaakte pasta.
Je ontdekt aroma’s van zwarte bessen, tijm, rozemarijn, zwarte peper.
Prijs: 7,50 euro
Ferdinand Mayr, in 1994 uitgeroepen tot dé wijnkenner van Oostenrijk, heeft zijn wijngaarden in de stad Senftenberg, in Burgenland. Op drie single vineyards produceert hij prestigieuze Kaiserwetter met sterk karakter. Daarnaast maakt hij Zweigelt en Blaufränkisch, vlot drinkbare wijnen met fruitig karakter. Die krijgen de naam ‘Na Als dann’, Oostenrijks voor ‘iets dat – zelfs onverwacht – goed is uitgedraaid’.
De druif Zweigelt is zo één van die typische, lokale, opkomende druiven die Oostenrijk de laatste jaren op de internationale wijnmarkt hebben gezet.
Zweigelt is een kruising van twee andere kenmerkende druivensoorten uit Oostenrijk namelijk Blaufränkisch en Sankt Laurent. De eerste zorgt voor een pepertje, de tweede voor de overvloed aan rood fruit.
In deze wijn vinden we een zwoele neus van rijpe rode bessen, kersen en wat kruidigheid. En ook in de mond hetzelfde profiel met zachte tannines.
De wijn kan best gedronken worden voor 2023. Is nu al op dronk. Kan best gecombineerd worden met gevogelte (gebraden kip bijvoorbeeld), gegrild vlees, maar ook romige kazen.
Prijs: 8,95 euro
Ferdinand Mayr, in 1994 uitgeroepen tot dé wijnkenner van Oostenrijk, heeft zijn wijngaarden in de stad Senftenberg, in Burgenland. Op drie single vineyards produceert hij prestigieuze Kaiserwetter met sterk karakter. Daarnaast maakt hij Zweigelt en Blaufränkisch, vlot drinkbare wijnen met fruitig karakter. Die krijgen de naam ‘Na Als dann’, Oostenrijks voor ‘iets dat – zelfs onverwacht – goed is uitgedraaid’.
De druif Blaufränkisch staat gelijk aan Oostenrijk. Het is zo één van die typische, lokale, opkomende druiven die Oostenrijk de laatste jaren op de internationale wijnmarkt hebben gezet. Kruidige neus met toetsen van rijp fruit zoals aalbessen en braambessen. De tannines zijn zacht maar voldoende aanwezig om de wijn te structureren.
De wijn is op dronk en moet ten laatste in 2022 uitgedronken worden.
De wijn kan gepaard gaan met lichte vleesgerechten.
Prijs: 8,95 euro
(tijdelijk uit stock)
Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.
WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley.
Deze Zinfandel brengt rijpe, volle smaken met zich mee.
Je ontdekt aroma’s als rode kers, granaatappel, confituur, peper en zwarte thee.
Deze wijn kan je combineren met vleesschotels en stoofpotjes, gebraad, lamsgerechten.
Prijs: 14,95 euro
Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.
WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley.
Deze rode wijn heeft 24 maanden gerijpt op Franse en Europese eiken vaten. Hij is zacht en vlot drinkend, heeft fijne zuren en een middellange afdronk.
De Sandstone Merlot is een mooi voorbeeld van Bordeaux druiven van de heuvels en wijngaarden van de vallei, die elk een apart aroma en structuur aan de wijn meegeven. De heuvels van de Livermore Valley zijn met warme dagen, koele nachten, goed doorlatende zandsteengronden en inkomende wind vanuit de baai van San Francisco, de ideale plek om Merlot- en Bordeaux druiven te telen. De geteelde en duurzame wijngaarden die deze wijn vormen, worden handmatig geoogst.
Deze wijn van 2018 kan nog bewaard worden, maar is al op dronk. Ten laatste 2023 uit te drinken.
Je ontdekt aroma’s van blauwe bes, rijpe kersen, cacao, vijgen, granaatappel en toast. De wijn is combineerbaar met Kalfs- en varkensstoofpotjes, wild, vleesgerechten met tomatensaus.
Prijs: 14,95 euro
Alvi’s drift is een wijndomein in de Breede River Valley in Zuid-Afrika. De naam van het domein stamt af van de brug of ‘drift’ over de Breede rivier die grootvader Alvi bouwde in 1928 om de boerderij direct met het dorp te verbinden. Het domein behelst 410ha wijnranken.
Alvi’s Drift gebruikt minimale interventie in de wijngaarden en gebruikt enkel natuurlijke bemesting. Druiven worden met de hand geoogst zodat enkel de beste, rijpe trossen worden gebruikt voor productie.
De druiven worden met de hand geplukt zodat enkel de rijpe, gezonde trossen worden gebruikt voor verdere verwerking. De wijn rijpte gedurende 8 maanden op Amerikaanse eiken vaten wat vanille aroma’s met zich mee brengt. In de aroma’s ontdek je rijpe bessen, kersen en wat toetsen van chocolade.
Je kan de wijn combineren met eerder eenvoudige gerechten zoals een licht stoofpotje, een pizza, ragu, of eenvoudig stukje rood vlees.
De wijn is niet echt gemaakt om te bewaren, en kan je dus best uitdrinken. Bewaren kan maximaal nog een 3-5 jaar zonder dat de wijn veel zal evolueren.
Prijs: 8,95 euro
Zweefteef, airhostess in het Zuid-Afrikaans.
De naam alleen al doet vermoeden dat dit een vlotte leuke wijn is.
De wijnstokken staan aangeplant in de Westkaap van Zuid-Afrika.
Heerlijke sappige wijn, met rood fruit aroma’s maar ook zwart fruit en koffiebonen, rond en zacht, in balans. We spreken hier over een wijn met karakter en stijl die breed inzetbaar is bij tal van gerechten.
Op een pizza-avond, bij spaghetti of stoofpotjes, een lichte BBQ met goed gekruide ribbetjes bijvoorbeeld, rood vlees met een Provençaalse saus.
Bewaren hoeft niet, de wijn is perfect op dronk. Wil je toch nog even bewaren? Dat kan, een aantal jaar, maar de wijn zal niet onmiddellijk evolueren.
Druiven: Pinotage en Shiraz
Prijs: 7,5 euro
(tijdelijk uitverkocht)
Newton Johnson is een familiebedrijf gerund door de gelijknamige familie. Dave Johnson, een Cape Wine Master met een diepgaande kennis van Pinot Noir en Filicity Johnson startten een domein in Upper Hemel & Aarde. Hun passie voor wijn hebben ze nu doorgegeven aan hun zonen Bevan en Gordon, die het 18ha wijndomein nu runnen. Het frissere microklimaat en de hoogteligging 150-300m is ideaal om er chardonnay en pinot noir aan te planten.
Jongere wijngaarden worden gebruikt voor deze pinot noir, die lager gelegen zijn in de Hemel-en-Aarde vallei. De wijn is heel fruit gedreven en in de aroma’s ontdek je rode bessen, cranberry en een mooie kruidigheid. Ook wat champignon, en gedroogde bloemen. Sappig met een frisse afdronk.
De wijn werd 11 maanden gerijpt in 228l Bourgogne barriques waarvan 10% nieuw hout.
Je kan de wijn best combineren met wat fijner vleeswerk.
De wijn is op dronk, maar kan met gemak nog 5 jaar in de kelder bewaren.
Prijs: 22,50 euro
Pounamu is een groene edelsteen die vandaan komt uit het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, dichtbij waar de wijngaarden aangeplant zijn voor deze wijn. Het betekent ook ‘juweel’ om aan te geven dat dit een speciale selectie is van de wijnmaker.
Deze wijnen worden gemaakt door de Nieuw-Zeelandse familie McCree waar hun wijnavontuur begon in 2002. Fleur begon er samen met haar man. Hun wijnmaakster Eveline Fraser heeft een verleden bij Cloudy Bay Winery en dus veel ervaring om topwijnen uit Nieuw-Zeeland te maken.
De Pinot Noir druiven voor deze wijn worden deel machinaal en deels handmatig geplukt vroeg in de ochtend om de fraîcheur te bewaren. De druiven worden ontsteelt en licht gekneusd om dan enkele dagen koud ingeweekt te worden met hun schillen om zo kleur en aroma te verkrijgen. De wijn wordt 12 maanden op gebruikte Franse eiken vaten gerijpt.
In de aroma’s ontdek je pruimen, frambozen, rozen, kruiden en toch ook een licht rokerige toets. Het is een elegante wijn met zachte tannines en frisse zuren.
Je kan de wijn zelfs licht gekoeld drinken, als aperitief, of gepaard met lamsvlees, eendenborst een varkenshaasje of een risotto bijvoorbeeld.
De wijn kan gerust nog een 3-5 jaar bewaren, maar op zich gemaakt om te drinken.
Prijs: 16,90 euro
Dit Roemeense wijndomein telt maar liefst 144ha wijngaarden, voornamelijk (80%) met blauwe druiven aangeplant. De wijnmaker is een Hongaar (gezien de dichte grens met de Hongaarse regio Villany Szeksard). Het wijndomein focust vooral op autochtone druiven. De wijnmaker kreeg in 2018 de titel ‘Hongaarse wijnmaker van het jaar’.
Deze wijn wordt gemaakt van een typisch Hongaarse druif Kadarka. Dit is een zeer fijne kruidige wijn, met veel rood en zwart fruit in.
Je ontdekt overigens aroma’s als rode bessen, braambessen, specerijen, wat hout en champignons.
De wijn heeft een zeer zachte fluwelen smaak met versmolten textuur.
Je kan de wijn combineren met toast, champignons, stoofschotels van rood en wit vlees, risotto, winterovenschotels, roségebakken varkenshaasje met gebakken boschampignons,…
De wijn is vandaag al op dronk en kan nog 3-5 jaar bewaard worden.
Prijs: 12,95 euro
(tijdelijk uitverkocht)
Roemeense wijndomein telt maar liefst 144ha wijngaarden, voornamelijk (80%) met blauwe druiven aangeplant. De wijnmaker is een Hongaar (gezien de nabijheid met de Hongaarse regio Villany Szeksard). Het wijndomein focust vooral op autochtone druiven. De wijnmaker kreeg in 2018 de titel ‘Hongaarse wijnmaker van het jaar’.
De moeilijke naam van deze druif Fekete Leanyka vertaald naar het Nederlands is ‘zwart meisje’ wat verwijst naar de kenmerken van de druif. Dit is vooral gekend in Roemenië, echter deze wijn is gemaakt door een Hongaarse wijnbouwer dr. Balla Geza.
De wijn is subtiel, zacht en fruitig in de neus. Je smaakte rijpe pruimen, rode en zwarte bessen, braambessen en zoete kruiden, De tannines zijn aanwezig maar heel elegant.
Je kan zeggen dat de wijn de finesse heeft van een Pinot Noir, de kracht van Cabernet Sauvignon en de kruidigheid van Syrah.
De wijn past goed bij stoofpotjes, rund, varken en hertenvlees, rood vlees, zelfs wat gevogelte met saus of een stevigere pasta met kruiden. De wijn is al op dronk maar kan je zeker nog een 5-tal jaar bewaren.
Prijs: 12,95 euro