Krachtige, kruidige en volle rode wijnen

How Merlot can you go?

Aldeneyck Pinot Noir Barrique

1. Aldeneyck Pinot Noir Barrique

De wijn is gemaakt van zeer laat geoogste Pinot Noir druiven. Doordat de wijn 10 maanden rijpte op Franse barriques krijgen we een subtiele houttoets.

Je ontdekt aroma’s van zwarte kers, braambessen, houttoetsen.

De tannines zijn heel zacht en aangenaam.

De wijn gaat goed bij verfijnde vleesgerechten, vederwild en kazen.

Druiven: Pinot Noir

Prijs: 24,95 euro

Rocking RAM Cabernet Sauvignon

2. Rocking RAM

Deze rode Rocking RAM brengt kracht, verfijning en kruidigheid samen in één fles.

De wijn kan nog enkele jaren bewaard worden maar kan ook vandaag al gedronken worden.

Ideaal om te serveren op een zomerse of winter-BBQ, bij een lekkere côte à l’os of een stukje lamsvlees.

Druiven: Cabernet Sauvignon en Syrah

Prijs: 14,90 euro

3. Alvi’s drift Drift Fusion blend

Alvi’s drift is een wijndomein in de Breede River Valley in Zuid-Afrika. De naam van het domein stamt af van de brug of ‘drift’ over de Breede rivier die grootvader Alvi bouwde in 1928 om de boerderij direct met het dorp te verbinden.  Het domein behelst 410ha wijnranken.

Alvi’s Drift gebruikt minimale interventie in de wijngaarden en gebruikt enkel natuurlijke bemesting. Druiven worden met de hand geoogst zodat enkel de beste, rijpe trossen worden gebruikt voor productie.

De wijn is voor 18 maanden gerijpt op Amerikaanse en Franse eik.Deze wijn is een ‘fusion’ tussen oude en nieuwe wereld door het samenstellen van een blend Pinotage met Cabernet Sauvignon. Daarnaast zit er in de blend ook nog Shiraz, Durif, Grenache en Petit Verdot.

In de aroma’s ontdek je rijp zwart fruit als braambessen en bosbessen maar ook pruim, en vanille.

Je kan de wijn combineren met het stevigere vleeswerk zoals lam, biefstuk, sterkere kazen.

De wijn kan zeker genieten van wat langere bewaartijd in de kelder. Maximale bewaring 5-7 jaar.

Prijs: 17,95 euro

Wente Southern Hills Cabernet Sauvignon

4. Wente Southern Hills Cabernet Sauvignon

Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.

WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley.

De druiven voor deze wijn zijn aangeplant op de zuidelijke hellingen van Livermore.

De wijn werd gerijpt voor 16 maanden in een combinatie van houten vaten (Frans en Amerikaanse eik) en stalen tanks.

Je ontdekt aroma’s van rijpe donkere bessen, vijgen en gebrande toetsen. Te combineren met vleesgerechten, mooi rood vlees met een licht vleessausje.

Prijs: 14,95 euro

Gere Attila Cabernet Sauvignon 2015

5. Gere Attila Cabernet Sauvignon 2015

Deze wijn is het kleine broertje van de A. Gere Kopar (die wordt geserveerd in het Hof van Cleve!)

De wijn komt uit het zuidwesten van Hongarije en deze streek wordt ook wel eens ‘het Bordeaux’ van Hongarije genoemd.

Het wijnhuis Attila Gere is gelegen nabij Villany, het dorp bij uitstek voor productie van deze soort wijnen.

De wijn heeft 18 maanden op eikenhoutenvaten gerijpt.
Kracht, elegantie en finesse (verrassend versmolten al voor 5 jaar oude wijn). Je kan hem nog bewaren tot eind 2026.

De te ontdekken aroma’s: rood en zwart fruit, vanille, leder en terroir.

Te combineren met verfijnd stevige gerechten (fijne maaltijden met rood vlees), wildragout of stoofpotjes, klein wild of een fijne pasta.

Prijs: 23,95 euro

Gere Attila KOPAR 2016

6. Gere Attila KOPAR 2017

Deze wijn wordt geserveerd in het Hof van Cleve!

Mijn persoonlijke dekking tijdens een citytrip naar Boedapest enkele jaren terug.

Top wijn die enkel in de beste jaren gemaakt wordt, en waarvan de druiven afkomstig zijn van de beste wijngaarden.

De wijn komt uit het zuidwesten van Hongarije en deze streek wordt ook wel eens ‘het Bordeaux’ van Hongarije genoemd.

Het wijnhuis Attila Gere is gelegen nabij Villany, het dorp bij uitstek voor productie van deze soort wijnen.

De wijn heeft 16 maanden op eikenhoutenvaten gerijpt.
Complex en volle wijn, kan nu al gedronken worden (verrassend versmolten al voor pas 5 jaar oude wijn), maar haalt zijn top tussen 2024-2027.

Aroma’s: Vlezig in de neus, zwarte bessen, rijp fruit, cacaotoetsen (van de houtlagering), rokerig, humus, bramen, pruim, kruidigheid (peper) en chocolade

Te combineren met verfijnd stevige gerechten (fijne maaltijden met rood vlees), wildragout of stoofpotjes, klein wild of een fijne pasta.

Prijs: 36,95 euro

Elio Grasso Gavarni Langhe Nebbiolo - Italië

7. Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo – Italië

Deze wijn is gemaakt van de Nebbiolo druif. Één van de meest spraakmakende druiven van Italië. Gekenmerkt door zijn elegantie, complexiteit, veelheid aan aroma’s, licht en toch heel aromatisch.

De druiven worden bij Elio Grasso allen handgeplukt om tot deze wijn te komen.

Deze wijn is stevig, en is vrij hoog in zuurtegraad en tannine (wat Nebbiolo kenmerkt). Wat aroma’s betreft merk je rode vruchten, kruidigheid, leer, tabak, chocolade en cederhout.

Het is een wijn die je drinkt op een avond met vrienden die ook genieten van een stevige, hogere klassewijn.

Typische bijpassende ingrediënten zijn champignons, truffel, wild, gevogelte, gebraad.

Prijs: 23,95 euro

Baby Bad Boy by Thunevin

8. Baby Bad Boy by Thunevin

Wijn gemaakt in Saint-Emilion, maar met een eigentijdse twist.

Gezien we zelf importeren zijn deze wijnen in België bijna nog niet te vinden. Daarnaast worden ze in kleine oplages gemaakt en zijn ze dus vrij exclusief.

De wijnmaker Jean-Luc Thunevin is bekend om zijn Saint-Emilion Chateau Valandraud en zijn carrière als consultant zowel voor rechter- als linkeroever. Deze bad boy reeks echter is geen typische Saint-Emilion wijn. Jean-Luc heeft zijn naam te danken aan wijncriticus Robert Parker die hem ‘Bordeaux’s black sheep’ ofte ‘Saint-Emilion’s bad boy’ heette.

De 2016 vintage is 100% merlot. In de neus ontdek je vooral de sappigheid en het rode fruit. Je zal aroma’s ontdekken als rood en zwart fruit, braambes, zwarte kers, gebrande houttoetsen. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar heel aangenaam en zacht. De wijn heeft een mooie balans tussen zuren, fruit en kracht. Deze 2016 kan je nog even bewaren maar is vandaag al op dronk. Je kan deze nog maximum een 5-tal jaren bewaren, hij zal nog iets zachter worden met verouderen.

Deze wijn kan zo gedronken worden, of gaat goed bij een charcuterieschotel, sappig rood vlees met wat vleesjus

Prijs: 11,95 euro

(uitverkocht)

Bad Boy by Thunevin

9. Bad Boy by Thunevin

Wijn gemaakt in Saint-Emilion, maar met een eigentijdse twist.

Gezien we zelf importeren zijn deze wijnen in België bijna nog niet te vinden. Daarnaast worden ze in kleine oplages gemaakt en zijn ze dus vrij exclusief.

De wijnmaker Jean-Luc Thunevin is bekend om zijn Saint-Emilion Chateau Valandraud en zijn carrière als consultant zowel voor rechter- als linkeroever. Deze bad boy reeks echter is geen typische Saint-Emilion wijn. Jean-Luc heeft zijn naam te danken aan wijncriticus Robert Parker die hem ‘Bordeaux’s black sheep’ ofte ‘Saint-Emilion’s bad boy’ heette.

De 2016 vintage bestaat uit een blend van 95% merlot en 5% cabernet sauvignon. Het is een eerder gekende Bordeaux-neus. Heeft een elegante, kruidige en zachte aanzet. We ontdekken een groene toets (afkomstig van de cabernet sauvignon), rijp rood fruit, chocolade, gebrande toetsen en ook al wat aardse tonen (bosgrond).

Deze 2016 kan je met gemak nog 5 jaar bewaren maar is vandaag al op dronk. De wijn zal nog meer versmolten en zachter worden met ouderen. Kan gecombineerd worden met vlees- en ovenschotels, een stukje mooi rood vlees met vleessaus. Lamsgerechten en wild lukken hier ook bij. Kies niet voor vleesgerechten met een te romige saus. Stoofpotjes komen ook minder in aanmerking.

Prijs: 17,95 euro

Bad Boy Syrah by Thunevin

10. Bad Boy Syrah by Thunevin

Wijn gemaakt in Saint-Emilion, maar met een eigentijdse twist.

Gezien we zelf importeren zijn deze wijnen in België bijna nog niet te vinden. Daarnaast worden ze in kleine oplages gemaakt en zijn ze dus vrij exclusief.

De wijnmaker Jean-Luc Thunevin is bekend om zijn Saint-Emilion Chateau Valandraud en zijn carrière als consultant zowel voor rechter- als linkeroever. Deze bad boy reeks echter is geen typische Saint-Emilion wijn. Jean-Luc heeft zijn naam te danken aan wijncriticus Robert Parker die hem ‘Bordeaux’s black sheep’ ofte ‘Saint-Emilion’s bad boy’ heette.

De 2015 vintage bestaat uit 100% syrah. Omwille van de opwarming van de aarde komen de druivenrassen van Bordeaux in gevaar en wilde Thunevin testen hoe Syrah het doet op Bordeauxbodems. Er worden slechts 3.000 flessen gemaakt van deze syrah. De neus kenmerkt zich vooral door zijn kruidigheid en peper die je waarneemt. De wijn kent een elegante aanzet met aroma’s van kersen, kruiden, gebrande toetsen. De wijn kan nog verzachten met ouderen maar is vandaag al op dronk. Je kan deze wijn nog maximaal 5 jaar bewaren. Komt het best tot zijn recht bij bij kruidige gerechten. Zoals rood vlees met pepersaus, stoofpotjes, wildgerechten, lamsvlees.

Prijs: 19,95 euro

Bad Boy Gold

11. Bad Boy Gold

Wijn gemaakt in Saint-Emilion, maar met een eigentijdse twist.

Gezien we zelf importeren zijn deze wijnen in België bijna nog niet te vinden. Daarnaast worden ze in kleine oplages gemaakt en zijn ze dus vrij exclusief.

De wijnmaker Jean-Luc Thunevin is bekend om zijn Saint-Emilion Chateau Valandraud en zijn carrière als consultant zowel voor rechter- als linkeroever. Deze bad boy reeks echter is geen typische Saint-Emilion wijn. Jean-Luc heeft zijn naam te danken aan wijncriticus Robert Parker die hem ‘Bordeaux’s black sheep’ ofte ‘Saint-Emilion’s bad boy’ heette.

Deze wijn is een Côtes du Roussillon Villages gemaakt met druivenrassen Cabernet Franc en Merlot.

Heel zacht en heel krachtig, karakterwijn, kruidig.

Prijs: 39,95 euro

De Kleine Wijn Koöp Kreatuur 2018

12. De Kleine Wijn Koöp Kreatuur 2018

Kreatuur “Mounache” – 77% Mourvèdre, 23% Grenache

De Kreatuur blend is elk jaar een unieke, andere samenstelling. Deze blend van Mourvèdre en Grenache werd gerijpt in oude Franse eiken vaten voor 12 maanden.

Mooi, sappig rood fruit met kruidige aroma’s van rooibos en zoete specerijen.

Prijs: 16,50 euro

Fram Pinotage 2016

13. FRAM Pinotage

De wijn is afkomstig uit Citrusdal in Zuid-Afrika

Deze wijn komt van één oudere busvhine wijngaard in de heuvels van Clanwilliam, geplant in 1978. Rode, zandige bodems en oudere wijngaarden zorgen voor intensiteit in de druiven. De wijn onderging 15 dagen natuurlijke gisting. 15% van de steeltjes werden toegevoegd tijdens de gisting om een kruidige frisheid te geven aan de wijn. 16 maanden rijping in oudere Franse eiken vaten. 10% cinsault van 2017 werd geblend in deze wijn, wat zorgt voor een mooi fruitig karakter.

Aroma’s van rijp rood fruit met kruidige toetsen van venkel en dille. Geconcentreerd fruit in de mond met fijne tannines en een lange afdronk.

Prijs: 20,95 euro

14. Rall Red blend

De Rall Red is een blend van Syrah en Grenache afkomstig uit Zuid-Afrika.  De druiven voor deze blend werden geselecteerd uit wijngaarden waar de grond, de helling en het microklimaat het best zijn voor de specifieke druiven. Na de natuurlijke fermentatie werd elke component in Frans eiken vaten geplaatst om zich verder te ontwikkelen voor het blenden van de wijn.

Je krijgt een frisse en elegante rode wijn met aroma’s van geparfumeerd rood fruit en een aangename kruidigheid. De krachtige geconcentreerde smaken van de Syrah worden mooi gebalanceerd door de verfijnde textuur van de Grenache.

Totale productie: 6 vaten wat heel gelimiteerd is. Een wijnmaker die minder conventioneel is en dat wordt wel geapprecieerd.

Als je gaat eten in The Jane kan het zomaar zijn dat deze wijn je wordt geserveerd!

Combineren kan je met stevige, fijne vleesgerechten. Kruidige gerechten zijn een ideale match.

Prijs: 28,95 euro

15. Luddite Saboteur Red 2017

We bevinden ons in Zuid-Afrika, regio Botrivier. De wijnmaker van Luddite, Niels Verburg, heeft een passie voor Shiraz. Hij maakt maar 3 wijnen maar hij steekt er zijn hele ziel in. In de Platter (Zuid-Afrikaanse ranking van wijnen) krijgt deze wijn steevast 4 ½ ster.

De Saboteur range van Luddite staat voor uniek en innovatief, te zien aan de zeer originele verpakking!

De wijnen worden ook enkel maar met kroonkurk afgesloten.

De Saboteur red 2017 is een blend van 57% Shiraz, 20% Mourvèdre, 18% Cabernet Sauvignon en 5% Grenache Noir.

Elke batch druiven werd 18 maanden apart gerijpt in Franse eiken vaten.

Je ontdekt aroma’s van rood en zwart fruit, kaneel, witte peper en verse kruiden, en dit gebalanceerd met fijne tannines.

Je kan de wijn best combineren met vleesgerechten, lam, vederwild en gastronomische barbecue.

Prijs: 26,95 euro

16. Thistle & weed Knapsekerel

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is dit terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

Slechts 7 rijen van een biodynamische wijngaard worden gebruikt voor deze wijn. De vitaliteit van de grond wordt verzekerd door dekgewassen en een groep eenden. Minimale interventie met 50% ‘whole bunch’. Lichte persing en dan 11 maanden in oudere Franse eiken vaten.

In de neus gedroogde tijm, viooltjes en kersen. De whole bunch is herkenbaar aan het lichte mondgevoel met geconcentreerd fruit en ‘chalky’ tannines.

Je kan de wijn best combineren met vleesgerechten, lam, vederwild en gastronomische barbecue.

Prijs: 20,95 euro

17. Thistle & weed Nastergal

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wild, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap, Zuid-Afrika.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is dit terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

De Nastergal is een unieke blend van tempranillo en alicante bouschet. Deze laatste druif is een teinturier (gekleurd vruchtvlees) en zorgt voor een donkere kleur van de wijn. De naam Nastergal komt van de plant ‘zwarte nachtschade’, een plant met zwarte bessen.

De druiven worden ontsteelt en de fermentatie gebeurt in open tanks met natuurlijke gisten. De wijn rijpt 17 maand vooraleer deze gebotteld wordt.

In de aroma’s ontdek je viooltjes, pruimen en zwarte peper. De fruit- en kruidige aroma’s worden aangevuld met krachtige tannines. Je kan de wijn best combineren met vleesgerechten, lam, vederwild en gastronomische barbecue.

De wijn is op dronk, maar kent een enorm bewaarpotentieel en kan dus jaren in de kelder bewaard worden.

Prijs: 20,95 euro

18. Fedora Goli Breg rood

Het Sloveense wijndomein Fedora is gelegen in de Vipava vallei en werkt volledig biodynamisch en zo natuurlijk mogelijk. In deze vallei zijn dan ook heel eigen druiven te vinden.

De aangeplante wijngaarden van het domein gaan al terug naar 1880, maar het wijndomein Fedora werd pas opgericht in 2014. De focus ligt op de aanplant van inheemse en oudere druiven.

Deze wijn is een blend van Refosco, Merlot en Cabernet Sauvignon. Het karakter van de wijn komt vooral van Refosco. De wijnstokken staan aangeplant achter het wijndomein op het Golenbreg plateau. De wijn werd 30 dagen vergist en daarna 12 maanden gerijpt op 225l oude eiken vaten.

Het etiket op de fles vertelt het verhaal van de kalender van de maan, wat in biodynamische wijnbouw wordt gevolgd.

In de aroma’s ontdek je rijpe frambozen, aardbeien, maar ook donker fruit.

In gerechten is het een goede begeleider van rundsvlees, varkensvlees en gerijpte kazen. De wijn is op zich op dronk, maar kan met gemak nog 3-5 jaar bewaard worden.

Prijs: 21,95 euro

19. Borgorio del Trulli Saracena Primitivo 2019

Deze wijn komt van een nieuwe wijnonderneming die kleine wijnmakers samenbrengt uit heel Italië. De wijn is afkomstig uit de streek Puglia, de hak van de laars van Italië.

De wijn bestaat enkel uit Primitivo druiven die afkomstig zijn van wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. De druiven worden bewaard in verluchte ruimtes na het plukken voor een periode van 10 dagen. Gedurende deze periode verliezen de druiven 40% van hun gewicht aan water zodat er een grotere concentratie ontstaat van kleur, substantie en aroma’s.

Uiteindelijk wordt de wijn gevinifieerd in inox met een lagering van 10 maanden in barriques van 1 en 2 jaar.

We zien een diepe kersenrode wijn met aroma’s van gedroogd fruit, witte peper, chocolade, vanille, rijpe pruimen, koffie.

Je kan de wijn zo drinken (is een hele zachte wijn) maar hij kan ook gecombineerd worden met lichte wildgerechten, harde kazen, stevigere en complexere Italiaanse gerechten.

De wijn is op dronk maar kan nog een maximum van 5 jaar bewaard worden op een donkere en koele plaats.

Prijs: 13,95 euro

20. Ixsir Altitudes red

Ixsir is een recent wijndomein gestart in 2007 door een aantal Libanese families. De bekendste hiervan zijn Carlos Ghosn (CEO Renault-Nissan) en Hubert de Bouard (mede-eigenaar Chateau Angelus en consulterend oenoloog). Het wijnbedrijf heeft 120 ha aan wijnranken aangeplant verspreid over verschillende locaties in Libanon. Op jaarbasis worden zo’n 300.000 flessen gemaakt.

De naam Ixsir komt van ‘Iksir’, het originele Arabische woord voor Elixir, en wat betekent de zuiverste vorm van alle stoffen die eeuwige jeugd en liefde verleent.

De druiven in de wijn zijn Cabernet Sauvignon, Syrah, Caladoc en Tempranillo. Dit is een sappige rode wijn met rijpe tannines en hoge zuren. De wijn is verrassend fris door de ligging van de wijngaarden (gebergten).

Je kan de wijn drinken met geroosterd en gerookt vlees, stoofpotjes, zuiderse gerechten, tajines, kruidige éénpansgerechten, klein pluimwild of stevigere paterskazen.

De wijn is al op dronk maar kan zeker nog een vijftal jaren in de kelder blijven bewaren.

Prijs: 17,50 euro

21. EGO Bodegas Goru

Deze wijn van het huis EGO Bodegas wordt gemaakt met 50% Monastrell, 30% Syrah en 20% Petit Verdot. Het wijnhuis is gelegen in de DO Jumilla en wordt geloofd voor zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre).

De wijn heeft een dieprode kleur met paarse tint met een intens aroma van rood rijp fruit en een romige afdronk. Je ontdekt nog aroma’s van rood rijp fruit, chocolade, kruiden, lichte houttoets, vanille, sappige pruimen, kersen en braambessen.

De druiven worden met de hand geoogst en elk druivenras apart gefermenteerd en gemacereerd met de schillen. De wijn werd 4 maanden gerijpt op Amerikaanse eiken vaten.

Je kan deze wijn plaatsen bij het lichtere vleeswerk (kalf en varken maar geen te zware sauzen), gerijpte kazen of stoofpotjes.

De wijn is op dronk maar kan nog een 3-tal jaar in de kelder bewaren.

Decanter score 2020-2021: 92/100
James Suckling score: 90/100

Prijs: 9,50 euro (in magnum geschenkverpakking 19,50 euro)

22. EGO Bodegas Goru Organic

Deze wijn van het huis EGO Bodegas uit DO Jumilla wordt gemaakt met 100% Monastrell. Het huis staat bekend voor zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre). De druiven worden geplukt van wijngaarden die gecertificeerd zijn voor organische wijnbouw. Daarnaast gaat men tijdens het vinificatieproces ook ecologisch te werk.  Na het maken van de blend wordt de wijn verder gerijpt voor 2 maanden Amerikaanse eiken vaten.

Je ontdekt aroma’s als zwarte kers, violet, kruiden, bosbessen.

De wijn kan gecombineerd worden met pasta, lichter vlees als gevogelte of gehakt, lichtere kazen.

De wijn is op dronk maar kan nog bewaard worden voor 3-5 jaar. De bewaring zal de wijn echter niet beter maken.

Decanter 2020: 90/100

Wine spectator 2018: 90/100

Prijs: 9,50 euro

23. EGO Bodegas Goru Gold

Deze wijn van het huis EGO Bodegas uit DO Jumilla wordt gemaakt met 75% Monastrell en 25% Cabernet Sauvignon. Het huis staat bekend voor zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre). De druiven worden met de hand geplukt. Elke druivensoort wordt apart gefermenteerd en gemacereerd. Na het maken van de blend wordt de wijn verder gerijpt voor 12 maanden op Franse en Amerikaanse eiken vaten.

De wijn heeft een intensrode kersenkleur. Je ontdekt aroma’s van zwart fruit met geroosterde en gerookte tinten.

De wijn kan gecombineerd worden met lamsvlees, rood vlees en stoofpotjes, romige pasta’s, geroosterde groenten en blauwe/gerijpte kazen.

De wijn is op dronk maar kan nog bewaard worden voor 3-5 jaar. De bewaring zal de wijn echter niet beter maken.

Decanter: 86/100

Wine spectator: 93/100

Prijs: 12,95 euro

24. EGO Bodegas Acuma

Deze wijn van het huis EGO Bodegas uit DO Jumilla wordt gemaakt met Monastrell, Syrah en Petit Verdot. Het huis staat bekend voor zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre). De regio is zeer warm, maar door aan te planten op hoogte (700m) en kalkbodems zitten er voldoende zuren in de wijn om evenwicht te bewaren.

De naam van de wijn ‘Acuma’ staat in het Roemeens voor ‘nu’ waarvoor de wijn staat. De rijpe aroma’s, zachte tannines en zuurtjes zorgen ervoor dat je deze wijn ‘nu’ kan drinken en niet langer hoeft te bewaren.

De druiven worden met de hand geplukt. Elke druivensoort wordt apart gefermenteerd en gemacereerd. Na het maken van de blend wordt de wijn verder gerijpt voor 4 maanden op Amerikaanse eiken vaten.

De wijn heeft een intensrode kersenkleur. Je ontdekt aroma’s van rood en zwart fruit met een zwoele kruidigheid. De wijn voelt bijna fluwelig aan.

De wijn kan gecombineerd worden met varkensvlees, rood vlees en stoofpotjes, lichtkruidige gerechten, halfharde en licht pittige kazen.

De wijn is op dronk maar kan nog bewaard worden voor 3-5 jaar. De bewaring zal echter geen hele grote invloed spelen.

Prijs: 10,50 euro

25. Francis Ford Coppola Diamond Collection Zinfandel

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma. Dit is een regio die warm kan zijn, maar veel verkoelende invloeden van de omliggende watermassa’s heeft.

Zinfandel is een typisch Amerikaanse druif, komt er ook enkel daar voor. In Italië vinden we een gelijkaardige (of bijna gelijke druif) genaamd Primitivo.

Deze rode wijn afkomstig uit Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle maar tegelijk al goed rijp en op dronk zijnde Zinfandel met mooi versmolten tannines. Deze wijn heeft een mooie complexiteit, rijpheid en veelheid aan aroma’s als aardbeien, pruimen, zwarte kersen, wilde bessen en kruidnagel. Heel typisch aan deze druif zijn kruidige en confituur aroma’s.

Er zit wat Petit Verdot (7%) en Petite Sirah (3%) in de blend, maar verwaarloosbaar. Het maakt de wijn mogelijks iets krachtiger en kruidiger. De wijn genoot een opvoeding van 12 maand op Franse & Amerikaanse eik.

Je kan de wijn zo genieten, of gecombineerd met lamsvlees, varkensvlees, zuiderse gerechten met tomatensaus. De wijn kan met gemak nog een drietal jaar blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 17,95 euro

26. Francis Ford Coppola Director’s Sonoma County Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is naast Chardonnay de meest aangeplante druif in California.

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma.

De ‘Director’s cut’ betekent voor filmmakers dat zij hun eigen creatieve versie kunnen brengen van een verhaal. En dus zijn deze wijnen de eigen interpretatie van de wijnmaker.

Deze rode wijn afkomstig uit Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle Cabernet Sauvignon met de nodige kracht en elegantie. Deze wijn heeft een fluwelen textuur en aroma’s als zwarte bessen, kersen, cassis, geroosterde nootjes en amandelen. De tannines zijn krachtig maar mooi verweven.

Je kan de wijn zo genieten, of gecombineerd met rundsvlees met een zachte vleessaus, lamsvlees, een rib-eye of bijvoorbeeld een kruidige pasta met vlees of geroosterde groenten.

De wijn kan met gemak nog een vijftal jaar blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 20,95 euro

27. Francis Ford Coppola Diamond Collection Claret

Cabernet Sauvignon is naast Chardonnay de meest aangeplante druif in California. Voor deze wijnstijl ‘Claret’ wordt een Bordeauxblend nagestreefd. De wijn bestaat voornamelijk (>80%) uit Cabernet Sauvignon aangevuld met Petit verdot, Merlot, Cabernet Franc en Petite Sirah. Claret is de benaming die Engelsen eeuwen geleden aan rode wijnen afkomstig uit Bordeaux gaven. Het label is een eerbetoon aan de eerste cabernet sauvignon in Bordeaux-stijl. Door het gouden netje krijgt hij exact dezelfde uitstraling als ruim 100 jaar geleden.

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma. Zijn filosofie is dat hij wijnen wil maken om te drinken met vrienden en familie.

Voor de Diamond Collection van deze wijn worden kwaliteitsdruiven vanuit de volledige regio California gezocht.

Deze Claret wijn kent een ronde en volle stijl met aroma’s van cassis, zwarte bessen, frambozen, pruimen, chocolade, laurier en een lichte kruidigheid. De wijn heeft minstens 12 maanden op Franse eiken vaten gerust wat een geroosterde toets meegeeft en er voor zorgt dat de tannines mooi versmolten zijn.

Je kan de wijn zo genieten, of gecombineerd met stevig rood vlees zoals een pepersteak, lamsvlees, een barbecue met vrij kruidige sauzen of pasta met een stevige tomatensaus.

De wijn kan met gemak nog een vijftal jaar blijven liggen en zal ook nog licht verouderen en complexer worden in de fles, maar is in principe op dronk.

Prijs: 20,95 euro

28. Francis Ford Coppola Director’s Sonoma County Merlot

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma.

Merlot, een zeer toegankelijke en veelzijdige druif.

Deze rode wijn afkomstig uit Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle maar tegelijk al goed rijp en op dronk zijnde Merlot met mooi versmolten tannines. Deze wijn heeft een mooie complexiteit, rijpheid en veelheid aan aroma’s als kersen, cassis, pruimen, peperkoek, vanille.

Er zit wat Syrah in de blend alsook Petite Sirah, maar verwaarloosbaar. Het maakt de wijn mogelijks iets krachtiger en kruidiger. De wijn genoot een opvoeding van 12 mand op Franse eik, waarvan 20% nieuwe eik.

Je kan de wijn zo genieten, of gecombineerd met rundsvlees met een zachte vleessaus, eend, maar ook bij spaghetti en lasagne, gehaktbrood en hamburgers. Kan ook bij een stukje gebraden kalkoen en bij middelharde kazen.

De wijn kan met gemak nog een vijftal jaar blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 20,95 euro

29. Newton Johnson Full Stop Rock

Newton Johnson is een familiebedrijf gerund door de gelijknamige familie. Dave Johnson, een Cape Wine Master met een diepgaande kennis van Pinot Noir en Filicity Johnson startten een domein in Upper Hemel & Aarde. Hun passie voor wijn hebben ze nu doorgegeven aan hun zonen Bevan en Gordon, die het 18ha wijndomein nu runnen. Het frissere microklimaat en de hoogteligging 150-300m is ideaal om er chardonnay en pinot noir aan te planten.

Deze wijn is een blend van Syrah en Grenache geïnspireerd op de Zuidelijke Rhône. De lager gelegen flanken van Hemel-en-Aarde vallei zijn het perfecte terroir voor deze mediterrane druiven met stevige graniet bodems, waarnaar de wijn is genoemd.

De wijn werd gedurende 12 maanden gerijpt op 500l vaten waarvan 5% nieuwe eik. In de aroma’s ontdek je de kruidige toetsen van Syrah, aangevuld met het sappige fruit van Grenache. Een arsenaal aan zoethout, donker fruit, zwarte en witte peper, wat floraliteit.

Je kan de wijn best combineren met stevigere pasta’s of vleesgerechten. Een BBQ kan bijvoorbeeld ook.

De wijn is op dronk, maar kan met gemak nog 5-8 jaar in de kelder bewaren.

Prijs: 17,95 euro