Rosé wijnen
Is it time for a rosé yet?
Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. Selecteren van gepaste druiven, samenstelling van de cuvées, opvoeding van de wijn, en ook de marketing errond.
Deze rosé RAM is een frisse jonge wijn. Bewaren zal deze wijn niet beter maken en dus is hij vooral geschikt om onmiddellijk gedronken te worden op een gezellige zomerse BBQ of als aperitief. Kan ook gedronken worden bij een zomers slaatje, sushi, Aziatische gerechten, lichte pastagerechten.
Je ontdekt aroma’s van witte perzik, violet en frambozen.
Prijs: 7,50 euro
Het Klipkers gamma van De Kleine Wijnkoöp is genoemd naar de Candlewood boom, een typische boom die je vaak kan spotten op de Paarl Mountain.
Blend van 60% Shiraz, 38% Mourvèdre en 2% Grenache.
Druiven worden in de koelte van ochtend geplukt, hierdoor behoudt de wijn zijn mooie zuren. Na de persing ondergaat 15 procent van deze rosé een hout lagering in grote vaten van 225 Liter. Aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos en kers aangevuld met pompelmoes, limoen en rode besjes. De smaak is erg levendig, veel sappig rood fruit met een mooie frisse toon van pompelmoes, sinaasappel en limoen schil.
Prijs: 9,50 euro (magnum: 19,95 euro)
Rosé uit het roséland: Frankrijk!
Maison Lafage ligt in Perpignan en maakt er ‘Lafage Gallica’. Een heel zachte en tegelijk elegante en verfijnde rosé.
Een druivenblend van Grenache Gris, Grenache Noir en Macabeu maken samen deze topblend.
In de eerste plaats proef je heel veel aroma’s van rode vruchten en sappige citrus, gepaard met een mooie mineraliteit. De agrumtoetsten komen hier heel erg naar voor. Heel strak, fris en verfijnd.
Deze rosé leent zich als de perfecte aperitief, maar kan zeker geserveerd worden met lichte maar verfijnde gerechten. Vis of vlees kan, zoals carpaccio, slaatjes, gevogelte en gebakken vis maar dan zonder zeer vettige sauzen.
De wijn is op dronk en kan best jong gedronken worden. Bewaren kan nog maximaal 2 jaar in een koele en donkere ruimte.
Prijs: 14,50 euro
Genieten doe je zeker met deze rosé van wijnhuis Sabar. Dit wijnhuis is gelegen nabij het Balaton meer.
Ok, ik geef toe het is ook mijn keuze van etiket niet, maaaar.. laat je niet misleiden! Dit is een heel correcte en zelfs verfijnde rosé en binnen Hongaarse wijnen één van de toppers! Dit is een frisse rosé die zeer fruitig is in de neus. Je ontdekt er exotisch fruit, pompelmoes, ananas, perzik, passievrucht, citrus en wat witte bloemen. Deze rosé is voller in de mond, zeer expressief en elegant.
Is het perfecte aperitief, maar kan ook bij zeer lichte gerechten genoten worden zoals slaatjes, of enkele fijne hapjes. Sterke vleeswaren zou ik er niet bij combineren.
Prijs: 9,50 euro
Ixsir is een recent wijndomein gestart in 2007 door een aantal Libanese families. De bekendste hiervan zijn Carlos Ghosn (CEO Renault-Nissan) en Hubert de Bouard (mede-eigenaar Chateau Angelus en consulterend oenoloog). Het wijnbedrijf heeft 120 ha aan wijnranken aangeplant verspreid over verschillende locaties in Libanon. Op jaarbasis worden zo’n 300.000 flessen gemaakt.
De naam Ixsir komt van ‘Iksir’, het originele Arabische woord voor Elixir, en wat betekent de zuiverste vorm van alle stoffen die eeuwige jeugd en liefde verleent.
De druiven in deze rosé blend zijn Cinsault, Caladoc en Grenache. Deze rosé is eerder een gastronomisch inzetbare rosé dan zomaar als aperitief in te zetten. De rosé heeft iets meer body, is voller en steviger dan een lichtvoetige zomerse rosé.
Deze rosé kan je zeker pairen met gegrilde vis en gevogelte, kalfsvlees, schaal- en schelpdieren, krab, langoustines.
De wijn is eerder gemaakt om jong te drinken (zoals de meeste rosés) en kan gerust nog een tweetal jaar bewaren, al is dit niet de bedoeling.
Prijs: 17,50 euro
Deze rosé wijn is het resultaat van een overwinning. Met behulp van vrienden en familie heeft de wijnmaker Lukas Van Loggerenberg deze rosé kunnen maken in een periode waar hij minder mobiel was (‘Break a leg’). De schildpad op het etiket staat voor de traagheid waarmee Lukas kon meewerken aan het maken van de wijn, en de ezel staat voor zijn koppigheid. Niet opgeven is zijn motto!
De wijngaarden staan aangeplant in Paarl en hebben rijke bodems die diepte en complexiteit aan deze rosé geven.
De druiven werden licht geperst om deze lichte kleur te bekomen. De wijn bracht 8 maanden door op vat vooraleer deze gebotteld werd.
Druif: Cinsault
Deze rosé is heel breed inzetbaar en kan heel wat gerechten aan. Geef hem liefst wel wat verfijndere gerechten. Geen zwaar gekruide vleesgerechten, maar eerder vis en kip, carpaccio, slaatjes. Maar leent zich ook uitstekend als aperitief.
Je ontdekt aroma’s van cranberry, beetje aardbei, mandarijn, sinaasappel. Zeer frisse, elegante en statige rosé die er mag zijn met een mooie balans in zuren en boekt aan aroma’s.
Prijs: 13,90 euro
Deze wijn van het huis EGO Bodegas wordt gemaakt van 100% Garnacha. Het wijnhuis is gelegen in de DO Jumilla en wordt geloofd voor o.a. zijn Monastrell (ook wel gekend als Mourvèdre).
De druiven worden met ’s nachts met de hand geoogst om hun fraîcheur te bewaren. Er wordt op een heel lage temperatuur aan schilweking gedaan om de intense aroma’s van de druiven te behouden. De druiven worden biologisch geteeld en er worden geen dierlijke middelen gebruikt tijdens het klaren van de wijn waardoor deze wijn ‘vegan’ kan genoemd worden.
Deze rosé wijn heeft een medium roze kleur met aroma’s als rode bessen frambozen, braambessen. Een zachte smaak met voldoende zuren die voor verfrissing zorgen.
Perfect als aperitief of ergens op een terrasje. Je kan deze wijn ook plaatsen bij het lichtere vleeswerk zoals gevogelte, of een carpaccio, maar ook bij eenvoudige visgerechten bijvoorbeeld.
De wijn is op dronk maar kan nog een 2-tal jaar in de kelder bewaren.
Prijs: 9,50 euro