Aperitieven, versterkte wijnen en likeuren
Life’s short. Drink the wine. Order the dessert.
Het wijndomein Henri Giraud werd in 1625 opgericht in de Grand Cru-gemeente Aÿ, bekend om de allerzuiverste kalkbodem van de Champagnestreek. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw werd het uitgebouwd tot wat velen het mooiste domein van Aÿ noemen. Ook de insteek is mooi: een volledig natuurlijke aanpak en – in de kelder – lange rijpingstijden, zodat er bijna geen restsuiker in de fles aanwezig is.
Henri Giraud is de enige onafhankelijke champagnemaker in het dorp en hij is tevens voorzitter van de vereniging van Ratafia makers in Champagne. Deze ratafia is op een 20 jaar oude solera gebaseerd wat hem een licht oxidatieve kant geeft, denk maar aan Madeira. De zuren houden de zoetheid van deze wijn in balans.
Deze likeur wordt gemaakt door ongefermenteerd druivensap van Champagnedruiven en Marc de Champagne (een neutrale alcohol afkomstig uit persing van druiven) te mengen tot een zoete versterkte dessertwijn (16%).
Druiven: 70% pinot noir en 30% chardonnay
Prijs : 54,95 euro
Deze handgemaakte limoncello is gemaakt door 4 jonge leeuwen: Hannes Desmedt, Louis Vandevivere, Jos Deleu & Ruben Deveeuw die zichzelf de Sanguinello boys noemen.
Ze vervaardigen deze limoncello op basis van de puurste alcohol van Belgische oorsprong en de aromatische bio citroenen van Humberto Martinez van Naranjas del Mediterraneo.
Door de schil van de citroenen te raspen met een microplane in plaats van te schillen halen ze het maximaal aromatisch potentieel uit de schil en door de lange maceratie resulteert dit tot een uiterst aromatische limoncello. Hierbij voegen ze tot 2 keer minder suiker toe bij deze likeur dan bij de “traditionele” limoncello zodat je de pure frisheid kunt ervaren van de bio citroenen.
Ideaal om puur te genieten rechtstreeks uit de diepvries of om te verwerken in een cocktail. Bijvoorbeeld limoncello-tonic, heerlijk verfrissend tijdens de zomer!
Prijs: 12,95 euro (enkel nog de 30cl flesjes)
De streek van dit wijndomein staat bekend voor zoete wijnen, namelijk Tokaj. Holdvolgy, het wijndomein heeft 28 hectare. De druivenblend bestaat uit Furmint en Harslevelu.
Je ontdekt aroma’s van romige abrikoos, meloen en verse basilicum, honing en ananas. De wijn is heerlijk aangenaam en vol maar kent ook een uitstekende zuur-zoet balans.
Je kan de wijn combineren met desserts als chocolade, karamel en fruit maar kan ook bij foie gras, roquefort kaas. Je kan er met andere woorden veel kanten mee uit.
De wijn is niet verder gemaakt om te bewaren, maar hij kan wel nog wat jaren liggen door het hogere suikergehalte.
Prijs : 17,50 euro
Graham’s Blend N° 5 White Port wordt gemaakt door Symington Family Estates uit Vila Nova de Gaia uit Portugal.
Graham’s Blend N° 5 White Port is gemaakt van Malvasia Fina en Moscatel Galego druiven. Vervolgens worden deze geperst en begint tijdens de fermentatie de natuurlijke gist. Zodra het gewenste suikerniveau is bereikt wordt brandewijn (77% ABV) van een neutrale druif toegevoegd. Dit brengt de ABV tot 19% – waarna de fermentatie gestopt wordt. Botteling vindt vervolgens plaats nadat de wijn drie maanden heeft gerust. Zodoende is de wijn zo jong en fris mogelijk! Het hete droge microklimaat langs de Douro, gecombineerd met de unieke schist bodem, levert de perfect omstandigheden voor de White Port van Graham’s.
Graham’s Blend N° 5 White Port is een frisse en hypermoderne benadering van Witte Port. Het is de allereerste Witte Port die speciaal is gemaakt om te mixen. Lichter, scherper en frisser dan elke andere Witte Port. Drink deze witte port gekoeld op een temperatuur van 8-10°C.
Graham’s Blend N° 5 White Port is lekker in combinatie met je favoriete tonic, veel ijs en garneer het geheel dan met limoen en munt.
Je kunt de wijn nu drinken en tot 2023 bewaren.
Prijs : 23,95 euro
Graham’s Blend N° 12 Ruby Port wordt gemaakt door Symington Family Estates uit Vila Nova de Gaia uit Portugal.
Ontworpen om een nieuw publiek van portdrinkers en de mixology scene aan te spreken, is Blend Nº12 de nieuwste release in de Graham’s “Blend Series”. De belangrijkste druif in de blend is Touriga Nacional.
Blend Nº12 ontleent zijn naam aan het feit dat de hooggelegen druiven midden in de nacht met de hand worden geplukt om een maximale versheid en fraîcheur te garanderen. Deze druiven worden vervolgens koud gefermenteerd om hun fruitaroma’s en intensiteit te behouden. In tegenstelling tot de meeste ruby-style ports, is Blend Nº12 niet gerijpt in eikenhout en is jong gebotteld om de concentratie en smaak te maximaliseren.
Beide flessen zijn versierd met handgetekende afbeeldingen van de bekende Portugese mode-illustrator António Soares. Het ontwerp van Blend Nº12 bevat vruchten die de smaken van de wijn weerspiegelen – frambozen, bramen en aardbeien – evenals de gom cistus, een beroemde Douro-bloem.
Met 19% is port minder alcoholisch dan veel gedistilleerde dranken en past het in de lagere ABV-trend, vooral in long serve met tonic of andere mixers.
Je ontdekt aroma’s van framboos, aardbei en bergkruiden. Levendig en geconcentreerd in de mond, het heeft een verfrissende zuurgraad met een afdronk van kruiden en peper.
Je kan deze port puur drinken, on the rocks als je wil, of geblend met tonic of als een bramble.
Bramble: 4 cl gin, 2,5cl citroensap, 2cl suikersiroop en 3 cl port.
Prijs: 23,95 euro
Graham’s Six Grapes Reserve Port is afkomstig van W&J Graham’s. Dit is een Port producent van zeer hoge kwaliteit. Al vele generaties wordt het gerund door de Symington familie.
Graham’s Six Grapes Reserve Port is gemaakt zoals een Ruby Port maar dan met langere houtrijping. Gedurende 4 tot 5 jaar rijpt de Port in eiken vaten in de lodges van Vila Nova de Gaia. Deze Port is een blend van meerdere oogstjaren. Six Grapes Port wordt gemaakt van druiven afkomstig van de Quinta Dos Malvedos. De zes druiven (Touriga Franca,Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela en Tinto Cão) op het etiket zijn een kwaliteitsindicatie die de familie van oudsher gebruikte. Hoe meer druiven, hoe beter en zes was het maximale aantal. Deze Port was vroeger voornamelijk bestemd voor de Graham’s familie zelf.
Graham’s Six Grapes Reserve Port heeft een stevige body en een rijke smaak van rijpe pruimen en zwarte kersen. De volle smaak wordt gekenmerkt door een goede structuur en een lange, sappige afdronk. Drink deze Port op een temperatuur van 14-16°C.
Graham’s Six Grapes Reserve Port is lekker met een stevige en uitgesproken kaassoort als de blauwschimmel Stilton. Ook de combinatie met chocolade (desserts) maakt de Port heel bijzonder.
Uiteraard kan deze ook als aperitief gedronken worden voor de liefhebbers. Je kunt deze Port wijn nu drinken en tot 2024 bewaren maar hij wordt niet beter van de oudering.
Prijs : 17,95 euro
Graham’s Late bottled vintage Port is afkomstig van W&J Graham’s. Dit is een Port producent van zeer hoge kwaliteit. Al vele generaties wordt het gerund door de Symington familie.
Graham’s 2015 LBV heeft een diepe paarse kleur, bijna ondoorzichtig, en op de rand granaatrood. De wijn biedt verleidelijke aroma’s van rood en zwart fruit met een paar mooie munt- en eucalyptustonen. Het is genereus in de mond, met de typische weelde van Graham, en onthult heerlijk bramenfruit onderstreept door rijpe, soepele tannines, die de wijn een grote frisheid en vitaliteit geven. De afdronk onthult Graham’s kenmerkende complexiteit en elegantie.
Een LBV port is een ‘bijna’ vintagekwaliteit die wat langer op fust rijpt en daardoor direct na botteling al mooi op smaak is.
Graham’s LBV is overheerlijk bij chocolade desserts vooral als er donkere en bittere chocolade wordt gebruikt, foie gras, subliem bij kazen zoals Roquefort & Gorgonzola alsook Portugese kazen. Superieur bij kaastaart en hoofdgerechten met filet mignon (superieur stukje rundsvlees) of een kalfsvleesschotel.
Je kunt deze Port wijn nu drinken en tot 2024 bewaren maar hij wordt niet beter van de oudering.
Na opening maximum 1 maand te bewaren.
Prijs: 17,95 euro