Volle witte wijnen

Does running out of Chardonnay count as cardio?

1. Thistle & Weed Khakibos 2019

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is deze terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

Khakibos is een nieuwkomer op de flanken van Simonsberg maar gedijt er goed. De blend bestaat uit 72% Verdelho, 26% Chenin Blanc en 2% Chardonnay.

Zoals alle wijnen van Thistle en Weed is er minimale interventie in de kelder. De wijn wordt gefermenteerd in oudere Franse eiken vaten en één jaar geouderd op gistmoer.

Je ontdekt aroma’s als frangipane, confituur, witte en gele perzik, jasmijn en wat kruiden. Kortom een wijn met een volle body en kruidigheid die heel wat foodpairing aan kan. Je kan de wijn plaatsen bij stevige visgerechten, slaatjes met fruit en wit vlees, geroosterde vis of papillot. Door zijn kruidigheid kan deze wijn ook wel wat gerechten met kaas aan.

Bewaren kan nog enkele jaren, maar de wijn is al op dronk.

Prijs: 19,95 euro

Rocking RAM

2. Rocking RAM

Dit verhaal is anders. Dit verhaal is puur, echt, authentiek en dat laat zich voelen in de wijn van deze RAM-serie.

Shaun Crombé (zaakvoerder Crombé Wines te Kortrijk) raakte gepassioneerd door de wijnbouw in Zuid-Afrika en besliste een eigen wijnreeks samen te stellen van begin tot einde. Selecteren van gepaste druiven, samenstelling van de cuvées, opvoeding van de wijn, en ook de marketing errond.

Deze witte RAM is een frisse, maar toch volle witte wijn. De wijn kan gewoon in alle gezelligheid genoten worden, maar is ook een ‘maaltijdwijn’.  Bij een stukje witte vis met lichte botersaus, kip champignon, gevogeltegerechten, gerookte vis, slaatje of charcuterieschotel.

Je ontdekt aroma’s van witte perzik, limoen, groene appel, hints van boter en vanille.

Prijs: 14,90 euro

WENTE Morning fog Chardonnay 2018

3. WENTE Morning fog Chardonnay

Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.

WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley. Zij waren de eerste wijnbouwers die de chardonnay druif exploiteerden in Californië (ruim 100 jaar geleden)!

De naam ‘Morning fog’ werd gekozen doordat deze druiven heel vroeg in de ochtend geplukt worden als de mist nog in de wijngaard hangt. De ochtendmist geeft de druiven koelte zodat ze opgewassen zijn tegen de warme middagen.

Deze witte Chardonnay is een rijke maar toch frisse witte wijn, met een lichte houttoets. Zeker niet teveel aan houttoets zoals al snel voorkomt in Amerikaanse wijnen. De wijn is slechts voor 50% vergist op eiken vaten, en 50% op inox vaten waardoor er niet teveel hout in de wijn komt.

Je ontdekt aroma’s als appel, vanille, citroen, abrikoos, nectarine, licht kruidig, boter, getoast brood, lichte houttoetsen. Combineren kan met Gegrilde vis, gevogeltegerechten met een lichtromig en verfrissend sausje (bijvoorbeeld wat citroen bijvoegen), lamsgerechten, licht spicy gerechten (thais of chinees).

Prijs: 14,95 euro

WENTE Riva Ranch Chardonnay

4. WENTE Riva Ranch Chardonnay

Amerikaanse wijn, misschien iets minder gekend in Europa, maar jawel, ze maken er ook kwaliteitswijnen, zoals deze van WENTE.

WENTE Vineyards is gelegen in Californië (nabij San Francisco). De familie Wente is reeds 5 generaties lang actief in de Livermore Valley. Zij waren de eerste wijnbouwers die de chardonnay druif exploiteerden in Californië (ruim 100 jaar geleden)!

Deze chardonnay is voller en zachter dan de Morning Fog Chardonnay. Hij geeft je exact wat je van een chardonnay zou verwachten.

Deze wijn is op zich onmiddellijk op dronk. De wijn kan nog bewaren maar eigenlijk is hij al volledig versmolten.

Je ontdekt aroma’s als vanille, citroen, abrikoos, nectarine, licht kruidig, boter, getoast brood, lichte houttoetsen. Combineren kan met Gegrilde vis, gevogeltegerechten met een lichtromig en verfrissend sausje (bijvoorbeeld wat citroen bijvoegen), lamsgerechten.

Prijs: 21,95 euro

Terre Siciliane Fina Taif Zibibbo

5. Terre Siciliane Fina Taif Zibibbo

Een ontdekking in de neus, en vervolgens in de mond! Bommetje aan smaken.

De wijn is gemaakt van een inheemse Siciliaanse druif Zibibbo (oftewel de Muscat d’Allexandrie die we wel kennen). Meestal wordt deze druif gebruikt om Marsala van te maken maar hier wordt een droge wijn van gemaakt.

Je ontdekt een frisse droge wijn met exotische smaken en bloemige tonen.

De wijn kan bewaard worden, maar wordt best op zijn frisheid uitgedronken.

Kan als aperitief, maar vergezelt je maaltijden ook zeker zoals vispannetje, risotto’s, gevogelte, gebakken sint-jacobsvruchten. Ook een topper om je gasten mee te verwennen bij gekruide kazen.

Prijs: 11,45 euro

Fram Chenin Blanc 2018

6. Fram Chenin Blanc 2018

Zuid-Afrikaanse wijn uit Citrusdal

Na de persing gaat het sap meteen het vat in. Natuurlijke gisting in vat zonder enige toevoeging, 3 maanden lang. Gebotteld na één filtratie.

Combinatie van een strakke aciditeit met rijp steenfrijt. Intense, krachtige Chenin Blanc.

Prijs: 17,95 euro

Bad Boy Orange wine

7. Bad Boy Orange wine

Wijn gemaakt in Saint-Emilion, maar met een eigentijdse twist.

Gezien we zelf importeren zijn deze wijnen in België bijna nog niet te vinden. Daarnaast worden ze in kleine oplages gemaakt en zijn ze dus vrij exclusief.

De wijnmaker Jean-Luc Thunevin is bekend om zijn Saint-Emilion Chateau Valandraud en zijn carrière als consultant zowel voor rechter- als linkeroever. Deze bad boy reeks echter is geen typische Saint-Emilion wijn. Jean-Luc heeft zijn naam te danken aan wijncriticus Robert Parker die hem ‘Bordeaux’s black sheep’ ofte ‘Saint-Emilion’s bad boy’ heette.

Deze witte wijn is een ‘specialeke’. Een orange wine is een wijn van witte druiven, maar vergist zoals een rode wijn. De witte druiven macereren en vergisten op hun schillen waardoor dit een stevige witte wijn wordt. Zie het als een witte wijn, maar met de stevigheid en tannines van een rode wijn.

Voor de liefhebbers die op zoek zijn naar eens iets anders.

Prijs: 27,95 euro

8. Francis Ford Coppola Director’s Cut Chardonnay

De Chardonnay-wijnen uit California zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Het zijn niet zoals gedacht altijd de vanille-bommen, nee, in de koelere regio’s zoals Sonoma worden de druiven veel koeler geplukt en zorgt dat voor mooie fijne Chardonnays.

Francis Ford Coppola, de beroemde filmregisseur heeft zich omringd door een professioneel team dat met succes een heel modern wijnbedrijf runt. Sinds 2011 worden gasten hartelijk ontvangen op het wijndomein in Alexander Valley in de regio van Sonoma.

Deze witte wijn afkomstig uit Russian River Valley, Sonoma County, een koelere regio, brengt een heerlijk klassevolle Chardonnay in Bourgognestijl. Een zachte, elegante wijn met aroma’s van exotisch fruit, mango, appeltjes, citrus en wat yoghurt en vanille, mooi verweven. De wijn genoot 9 maanden eikopvoeding, Franse eik waarvan 30% nieuwe eik.

Je kan de wijn zo genieten, als aperitief, of gecombineerd met visgerechten en gevogeltegerechten.

De wijn kan enkele jaren blijven liggen, maar is in principe op dronk.

Prijs: 22,95 euro

9. RALL Grenache blanc

Deze wijn, gemaakt door een onconventionele wijnmaker in Zuid-Afrika valt heel erg in de smaak!

De wijn is complex, fris en puur. Helder en een fijne aciditeit met een zeer lange afdronk.

Voor de 5e vintage van deze wijn komen druiven nog steeds van dezelfde oudere ongeïrrigeerde wijngaard in Piekenierskloof.

Alcoholische fermentatie en rijping in een combinatie van ei-cuve in beton en klei om de zuiverheid en puurheid van deze druif echt te weerspiegelen. 8 maanden rijping sur lie in de ei-cuves zorgen voor een mooie ronde textuur.

Als je gaat eten in The Jane kan het zomaar zijn dat deze wijn je wordt geserveerd!

Combineren kan je met verschillende kazen, visgerechten met wat body (saus en stevigheid), gevogeltegerechten. Kan evenwel een barbecue of een dessert vergezellen.

Prijs: 24,95 euro

10. Luddite Saboteur white 2019

We bevinden ons in Zuid-Afrika, regio Botrivier. De wijnmaker van Luddite, Niels Verburg, heeft een passie voor Shiraz. Hij maakt maar 3 wijnen maar hij steekt er zijn hele ziel in. In de Platter (Zuid-Afrikaanse ranking van wijnen) krijgt deze wijn steevast 4 ½ ster.

De Saboteur range van Luddite staat voor uniek en innovatief, te zien aan de zeer originele verpakking!

De wijnen worden ook enkel maar met kroonkurk afgesloten.

Deze blend, 71% Chenin Blanc, 15% Viognier, 14% Blanc Fumé werd natuurlijk gefermenteerd met de schil en werd voor 9 maanden gerijpt in Franse eiken vaten, 11% nieuwe eik.

Je ontdekt aroma’s van peer en citruszeste. In de mond heeft de wijn een indrukwekkende complexiteit met een lange, droge afdronk.

Je kan de wijn best combineren bij de meeste visgerechten, wit vlees en gevogelte.

Prijs: 20,95 euro

11. Thistle & weed Duwweltjie 2019

Twee vrienden, viticulturist Etienne Terblanche en wijnmaakster Stephanie Wiid, beslisten in 2015 Thistle & Weed op te richten om hun creativiteit uit te drukken, hun handen vuil te maken en kleine ‘batches’ wijn te maken van speciale wijngaarden in de Kaap.​

Boeren vervloeken vaak ‘Thistles en Weeds’, distels en onkruid; ze zijn doornig, stekelig en op zijn minst een last. Maar het is hun vasthoudendheid en compromisloze overlevingsvaardigheden waarin we parallellen kunnen trekken met de wijnstok – door velen beschouwd als het ultieme onkruid.
De druivelaar heeft een fenomenaal vermogen om zich aan te passen aan zijn omgeving en blijft overleven in hij op een specifieke site heeft doorstaan. Het is dit terroir dat ze met ons willen delen wanneer we hun wijnen proeven.

De wijngaard voor deze wijn bestaat uit 65 jaar oude bushvines. Thistle & Weed hanteert minimale interventie bij de productie van hun wijnen; de druiven werden niet ontsteeld of geperst, enkel het free run juice van de druiven werd gebruikt. Natuurlijke gisten zorgden voor de fermentatie en de wijn werd 10 maanden op Franse eiken vaten gerijpt. De eerste maand hanteerde men batonnage om de Chenin Blanc een rond, vol karakter geven. Uiteindelijk werd de wijn ongefitlerd gebotteled.

Je ontdekt aroma’s als witte peper, tropisch fruit, honing, vanille, perzik. Je kan de wijn best combineren bij de meeste visgerechten, wit vlees en gevogelte.

Prijs: 19,95 euro

12. Hold & Hollo dry Furmint

Velen denken dat in Hongarije vooral zoete wijnen worden gemaakt van de bekende druif Furmint, door de bekendheid van Tokaj.

Er worden echter ook droge varianten gemaakt, waarvan deze topper Hold & Hollo een voorbeeld is.

De druivenblend bestaat uit Furmint, Harslevelu, Zeta en Saragamuskotaly.

De wijn heeft een mooie verfijnde ronde body, komt zacht aan en blijft ook wel enige tijd hangen.

De wijn werd vergist in neutrale eikenhouten vaten en roestvrijstalen tanks bij lage temperaturen. Vlak voor bottelen wordt dan de blend van de verschillende druiven gemaakt.

In de aroma’s ontdek je heel wat vers fruit als citrus, limoen, pompelmoes, zachte appel, wat peer en zelfs wat perzik.

Je kan de wijn drinken als aperitief maar deze kan heel goed gecombineerd worden met zachte slaatjes (met iets warms in verwerkt), gerechten met vis met een lichte saus, maar ook bijvoorbeeld asperges op zijn Vlaams.

Prijs: 13,95 euro

13. Von Winning Riesling Paradiesgarten

De naam Paradiesgarten is eerder recent, zeker in vergelijking met de andere wijngaarden van Deidesheim waarvan vele perceelbenamingen eeuwen teruggaan. Paradiesgarten ontstond als naam in 1955 als ode aan het prachtige zicht op het Dorp Deidesheim, de wijngaarden en de achterliggende Rijnvlakte. Met een hoogte tot 210 m is het een van de hoger gelegen percelen van de Noordelijke Pfalz.

Dat samen met de kalkhoudende bodem, gecombineerd met zandsteen en leem geeft een Riesling die enerzijds fijne, koele impressies heeft (duidelijke mineraliteit), anderzijds merk je prachtig fruit zoals mango en meloen, maar ook wat limoen. Tikkeltje vlierbloesem. De wijn heeft concentratie, maar het mondgevoel toont een heerlijke lichtvoetigheid.

Je kan de wijn drinken als aperitief (mooie zuren), maar ook bij fijne visgerechten, schaaldieren of wit vlees.

Na de oogst kan de wijn nog een 8-10 jaar bewaren in een koele in donkere plaats.

Prijs: 21,95 euro

14. Ixsir Altitudes white

Ixsir is een recent wijndomein gestart in 2007 door een aantal Libanese families. De bekendste hiervan zijn Carlos Ghosn (CEO Renault-Nissan) en Hubert de Bouard (mede-eigenaar Chateau Angelus en consulterend oenoloog). Het wijnbedrijf heeft 120 ha aan wijnranken aangeplant verspreid over verschillende locaties in Libanon. Op jaarbasis worden zo’n 300.000 flessen gemaakt.

De naam Ixsir komt van ‘Iksir’, het originele Arabische woord voor Elixir, en wat betekent de zuiverste vorm van alle stoffen die eeuwige jeugd en liefde verleent.

Deze wijn is een blend van Viognier, Muscat en Obaideh (bekende lokale druivensoort). Je ontdekt heel veel kruidigheid, kracht en elegantie. De wijn is fruitig maar ook een heel kruidige ondertoon.

Je kan deze wijn als aperitief drinken, maar hij wordt nog liever vergezeld door wat te eten. Fijne en elegante visgerechten, asperges, salades met kip of kalkoen, verse geitenkaas, gevogeltegerechten met een licht sausje. De wijn is eigenlijk heel breed inzetbaar.

Deze wijn is onmiddellijk op dronk maar je kan hem nog een 5-tal jaar bewaren in de kelder.

Prijs: 16,95 euro